Na hlavný obsah

Etický hacker o hláseniach bômb na školách: Ak by niekto chcel neustále vyťažovať políciu, môže to robiť presne takto

Kopáček si myslí, že incident sa určite stal inšpiráciou.

Etický hacker o hláseniach bômb na školách: Ak by niekto chcel neustále vyťažovať políciu, môže to robiť presne takto
Etický hacker Ľubomír Kopáček Foto: RTVS

Etický hacker Ľubomír Kopáček v relácii Interview :24 povedal viac o hromadných hláseniach bômb na školách a v bankách, ktoré na Slovensku vyvolali rozruch počas utorka (7. 5.). Incident podľa neho mohol inšpirovať ďalších páchateľov. Upozornil aj na to, že ak „by niekto chcel neustále vyťažovať políciu“, urobil by to týmto spôsobom.

„Povedzme, že po technickej stránke to bolo zorganizované pomerne dobre, niekto si musel na začiatku dať nejakú analytickú prípravu, niekto musel zistiť kontakty na tie inštitúcie,“ zhodnotil Kopáček. Odoslať správu, aj z falošnej domény, môže hocikto, ťažšie je podľa neho zabezpečiť, aby prišla do cieľového systému.

„Nehovorím, že by polícia nemala reagovať, nehovorím ani, že by riaditelia škôl nemali reagovať. Všetci asi reagovali správne, aktivovali nejaké bezpečnostné procedúry, ktoré majú dohodnuté s políciou,“ komentoval etický hacker. Podobné incidenty by sa však podľa neho mali parametrizovať.

Kopáček si myslí, že incident sa určite stal inšpiráciou. „Ak by niekto chcel neustále vyťažovať políciu, tak to môže robiť presne takýmto spôsobom. V podstate má návod, pretože vidí, že polícia reagovať musí,“ upozornil etický hacker.

Ak by sme hovorili v prípade hromadného nahlasovania bômb o teroristickom čine, expertovi chýba za udalosťou „bodka“. Pýta sa, čo chcel páchateľ vlastne dosiahnuť. „Chceli sme naštvať ľudí? Chceli sme niekomu znížiť obrat v ten deň? To je dosť málo z pohľadu terorizmu,“ myslí si Kopáček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko