Na hlavný obsah

Trump sa pri budovaní realitného impéria dopúšťal podvodu, rozhodol súd

Bývalý americký prezident masívne nadhodnocovali svoj majetok.

Trump sa pri budovaní realitného impéria dopúšťal podvodu, rozhodol súd
Policajná fotografia Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump sa pri budovaní svojho realitného impéria roky dopúšťal podvodu, rozhodol v utorok (26. 9.) súd v New Yorku. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sudca vyniesol verdikt v občianskoprávnej žalobe, ktorú podala newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová.

Trump a jeho spoločnosť podľa súdu podvádzali okrem iného banky či poisťovne tým, že masívne nadhodnocovali svoj majetok a zveličovali jeho čistú hodnotu v dokumentoch používaných pri uzatváraní obchodov a zabezpečovaní financovania.

Jamesová zažalovala Trumpa v septembri 2022 a obvinila ho a spoločnosť Trump Organization zo klamstva o hodnote jeho majetku a čistom majetku s cieľom získať lepšie podmienky pri bankových úveroch alebo poistení, napísala agentúra Reuters. Podľa prokurátorky Trump v ročných finančných výkazoch predkladaných bankám a poisťovniam nadsadil svoje čisté imanie až o 2,23 miliardy dolárov (vyše 51 miliárd korún) a podľa jedného meradla až o 3,6 miliardy dolárov (vyše 83 miliárd korún).

Táto taktika prekročila hranicu a porušila zákon. Uviedol to v utorok sudca Arthur Engoron, ktorý zároveň odmietol Trumpovo tvrdenie, že vyhlásenie o odmietnutí zodpovednosti v účtovných výkazoch ho zbavuje akéhokoľvek pochybenia. Trumpovi právnici žiadali sudcu, aby prípad zamietol. Tvrdili, že Jamesová nebola oprávnená žalobu podať, pretože neexistuje dôkaz, že by verejnosť bola exprezidentovým konaním poškodená. Tvrdili tiež, že viaceré tvrdenia v žalobe sú premlčané.

Utorkové súdne rozhodnutie padlo niekoľko dní pred začiatkom procesu, ktorý sa bude podľa stanice BBC zaoberať nárokmi v žalobe. Prokuratúra podľa AP požaduje pokutu vo výške 250 miliónov dolárov a zákaz podnikania Trumpa v New Yorku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet