Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany Umerova

Do funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany Umerova
Na snímke ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament vyslovil v stredu (6. 9.) súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany. Do funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj po odstúpení doterajšieho šéfa rezortu Olexija Reznikova. Informovala o tom agentúra AFP.

Poslanec Najvyššej rady Jaroslav Železňak zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu výsledku hlasovania, podľa ktorej nového ministra podporilo 338 z 360 poslancov.

Zelenskyj v nedeľu (3. 9.) oznámil odchod Reznikova z postu ministra obrany po 22 mesiacoch s tým, že rezort v súčasnosti potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou i celou spoločnosťou.

Umerov (41) je politik a podnikateľ krymskotatárskeho pôvodu. Od septembra 2022 viedol Fond štátneho majetku (SPFU), predtým bol poslancom za stranu Hlas. Patril k členom ukrajinskej delegácie na rokovaniach o tzv. čiernomorskej obilnej dohode s Ruskom. Podľa médií je známy dobrými kontaktmi s Tureckom i arabskými krajinami.

Ukrajinské ministerstvo obrany dostalo nového šéfa po opakujúcich sa škandáloch v rezorte týkajúcich sa aj korupcie. Podľa zdrojov z parlamentu hľadala prezidentská kancelária na miesto ministra človeka s dobrou povesťou, medzinárodnými konexiami a dobrými manažérskymi schopnosťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet