Na hlavný obsah

Boje v Izraeli si vyžiadali aj životy cudzincov. Krajiny pátrajú po nezvestných občanoch, niektorí sa stali obeťami únosov

Palestínski ozbrojenci brali desiatky vojakov a civilistov ako rukojemníkov.

Boje v Izraeli si vyžiadali aj životy cudzincov. Krajiny pátrajú po nezvestných občanoch, niektorí sa stali obeťami únosov
Ilustračná snímka - Izraelčania skúmajú trosky budovy deň po raketovom úroku z pásma Gazy, v Tel Avive 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Pri útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael prišli o život dvaja Thajčania a ďalších jedenásť bolo zajatých, medzi obeťami sú tiež dve Ukrajinky a jeden občan Francúzska.

Uviedli to v nedeľu (8. 10.) úrady dotknutých krajín. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že medzi ľuďmi unesenými bojovníkmi Hamasu je niekoľko osôb s nemeckým občianstvom.

Nepál informoval, že nezvestných je 11 študentov. Najmenej jedného občana hľadá tiež Británia a dvoch občanov má medzi unesenými Mexiko. Americká vláda zase podľa šéfa diplomacie Antonyho Blinkena preveruje informácie, že bolo zabitých aj niekoľko Američanov.

Uniesli najmenej stovku ľudí

Cudzinci sú medzi stovkami obetí rozsiahleho útoku z Pásma Gazy, pri ktorom palestínski ozbrojenci v sobotu (8. 10.) prenikli do pohraničných izraelských komunít a podľa dostupných informácií brali desiatky vojakov a civilistov ako rukojemníkov. Najmenej stovku ľudí uniesli na svoje územie.

O thajských obetiach informoval denník Bangkok Post s odvolaním sa na premiéra Sríttchu Tchavisina a thajskú diplomaciu. Thajská vláda postupne oznámila, že pri bojoch medzi radikálmi a izraelskou armádou dvaja thajskí občania zahynuli. Ďalších osem bolo zranených a celkovo 11 unesených. Kde sa aktuálne títo ľudia nachádzajú, nebolo jasné.

„Sú nevinní a nemajú s týmto konfliktom nič spoločné,“ povedal thajský premiér. Sľúbil tiež, že využije všetky prostriedky na ich vyslobodenie. Denník The Times of Israel poznamenal, že v napadnutých častiach Izraela predtým bývali tisíce Thajčanov, ktorí väčšinou pracujú v miestnom poľnohospodárstve.

Nepálske ministerstvo zahraničia uviedlo, že nezvestných je 11 študentov. Tí v rámci praxe pobývali v kibuci Alumim pri hraniciach s Gazou.

„Potvrdili sme informácie o úmrtí dvoch Ukrajinek v Izraeli. Dve ženy v krajine žili už dlhší čas,“ uviedlo v stanovisku pre agentúru AFP ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Podobné správy sa snažia potvrdiť či vyvrátiť tiež Spojené štáty, povedal Blinken v rozhovore s televíziou CNN. „Máme informácie, že niekoľko Američanov bolo zabitých. Máme hlásených nezvestných Američanov,“ uviedol. „Vieme o tom, že v Gaze držia ako rukojemníkov desiatky Izraelčanov, ktorí majú aj americké občianstvo,“ povedal stanici Fox News izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan.

Palestínski ozbrojenci vtrhli na festival

Britská vláda medzitým pátra po jednom svojom občanovi po tom, ako izraelská veľvyslankyňa v Británii Cipi Hotovelyová oznámila televízii Sky News, že v Pásme Gazy sa nachádza najmenej jeden Brit. Ambasáda však čoskoro vyjadrenie korigovala s tým, že po útoku na hudobný festival je nezvestný britský občan, ktorý bol blízko Gazy.

Podľa informácií spravodajskej spoločnosti BBC nezvestný na festivale v obci Reim niekoľko kilometrov od Pásma Gazy pracoval ako člen stráženia. V sobotu ráno na podujatie vtrhli palestínski ozbrojenci. Jedna preživšia BBC opísala, že sa ukrývala pod stromom, zatiaľ čo chodili okolo a strieľali na každého, koho videli.

Na hudobnom festivale pri kibuci Reim v Negevskej púšti ozbrojenci uniesli tiež mladú ženu. Tá má okrem izraelského aj nemecké občianstvo. Jej matka Ricarda Louková uviedla, že dcéru spoznala na videu, kde je vidieť polonahá žena pohodená na korbe pick-upu spoločne s ozbrojencami. Cez médiá požiadala o pomoc pri pátraní po nej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet