Na hlavný obsah

Budúci poslanci vyskúšali nový hlasovací systém. Zazneli aj prvé výhrady

Systém prešiel počas leta obnovou.

Budúci poslanci vyskúšali nový hlasovací systém. Zazneli aj prvé výhrady
Budúci poslanci vyskúšali nový hlasovací systém v parlamente. Foto: RTVS

Budúci poslanci Národnej rady SR majú za sebou prvé zasadnutie. Zatiaľ iba neformálne. V pléne si skúšali nový hlasovací systém. Počas leta prešiel obnovou.

Manuálne stláčanie gombíkov nahradilo dotykové ovládanie a svoju prítomnosť zaznamenajú poslanci už iba priložením poslaneckého preukazu.

Zariadenia by sa už kaziť nemali. „Tak dúfam, že keď to tu opravovali celý september, tak to bude fungovať,“ povedal zvolený kandidát na poslanca za Progresívne Slovensko Tomáš Hellebrandt.

„Dúfam, že budú spoľahlivé a ľahko ovládateľné,“ dodal zvolený kandidát na poslanca za Hlas-SD Michal Kaliňák.

Po odskúšaní techniky zazneli aj prvé výhrady. „Dala sa doteraz napríklad faktická, že ste sa prihlásili, a keď niekto už povedal to, čo ste vy chceli povedať, tak úplne prirodzene stačil človek tlačidlo naspäť a zrušil faktickú poznámku. To napríklad tento systém neumožňuje,“ vysvetlil zvolený kandidát na poslanca za SaS Marián Viskupič.

Na nový hlasovací systém sa v NR SR bola pozrieť redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Štát zaplatil za nový hlasovací systém a s ním spojené práce približne 1,6 milióna eur. V parlamente museli vymeniť viac ako 20 kilometrov káblov.

„Keby ste videli, čo tu bolo pod tou podlahou, keď sa to otvorilo, tak by ste asi žasli. Tie káble boli 30 rokov staré. Polovica z nich sa už rozpadala. Prekvapilo ma, že to vôbec fungovalo,“ priblížil vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

Väčší poriadok v pléne

Nádejný budúci predseda parlamentu verí, že vďaka novým zariadeniam nastolí v pléne väčší poriadok.

„Predsednícky stôl má veľa zaujímavých gombíkov, ktoré dokážu aj vypnúť, prerušiť alebo všeličo možné. Takže dúfam, že to nebude treba používať veľmi často,“ povedal zvolený kandidát na poslanca za Hlas-SD Peter Pellegrini.

Podľa poslancov by mala byť NR SR najbližšie štyri roky vždy plná. Mnohí z nich sľubujú ukážkovú dochádzku. Prvá oficiálna ustanovujúca schôdza čaká zákonodarcov v stredu (25. 10.), mali by na nej zložiť poslanecký sľub.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko