Na hlavný obsah

Po Česku a Poľsku zavedú dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúšania. Varšava posiela aj vojakov

Dôvodom je nárast počtu nelegálnych migrantov.

Po Česku a Poľsku zavedú dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúšania. Varšava posiela aj vojakov
Rakúski pohraniční policajti. Foto: TASR/AP

Česko, Poľsko a Rakúsko od polnoci z utorka (3. 10.) na stredu (4. 10.) zavádzajú dočasné kontroly na hranici so Slovenskom.

V Česku by náhodné kontroly pozdĺž celej hranice mali platiť do 13. októbra, ich prípadné predĺženie bude závisieť od aktuálnej situácie. Na sociálnej sieti X to oznámili český premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan.

„Od polnoci zavádzame náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie koordinujeme s Poľskom, ktoré zavádza podobné kontroly, Slovenskom aj ďalšími susednými štátmi,“ uviedol český premiér. Tento krok zdôvodnil nárastom počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do EÚ. ČR podľa jeho slov túto situáciu neberie na ľahkú váhu. „Aktívne bojujeme predovšetkým proti prevádzačom a obchodníkom s ľudským nešťastím,“ vysvetlil Fiala.

Podľa Rakušana ide o opatrenie, ktoré je na účinný boj so skupinami prevádzačov a nelegálnou migráciou nutné. „Kontroly budú prebiehať náhodne po celej dĺžke hraníc so Slovenskom tak, aby čo najmenej obmedzili cezhraničnú premávku a zbytočne nezaťažovali dopravu ani cestujúcich,“ spresnil šéf rezortu vnútra.

Minister dodal, že podobným spôsobom bude svoju hranicu so SR kontrolovať aj Poľsko. „Kontroly plánujeme do 13. októbra, prípadné predĺženie bude závisieť na aktuálnej situácii,“ doplnil Rakušan s tým, že ČR je v tejto otázke v kontakte ako so slovenskou stranou, tak aj s Rakúskom a Nemeckom. Rezort vnútra zároveň žiada ľudí o pochopenie a ústretovosť pri prípadnej kontrole.

Česká polícia v úvodnej fáze nasadí na 27 hraničných priechodov asi 130 policajtov predovšetkým z prihraničných riaditeľstiev a zapoja sa aj príslušníci cudzineckej polície.

Kontroly budú podľa Polície ČR zamerané na vytipované vozidlá. „Budeme využívať skúsenosti kolegov s odhaľovaním prevádzačov a dopravných prostriedkov. Naším cieľom v žiadnom prípade nie je obmedzovať bežný cezhraničný pohyb osôb,“ dodala na sociálnej sieti X.

Kontroly v Poľsku

Od polnoci na desať dní kontroly na hraniciach so Slovenskom zavedie aj Poľsko. Režim je možné aj predĺžiť. Uviedol to poľský minister vnútra Mariusz Kamiński, informovala agentúra PAP.

„Vláda rozhodla o obnovení dočasných hraničných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Kontroly budú zavedené od polnoci,“ uviedol Kamiňski. Dodal, že kontroly boli zatiaľ zavedené na desať dní, no existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené.

Minister poukázal na to, že oproti minulému roku vzrástla nelegálna migrácia a počet migrantov zadržaných na Slovensku o takmer 1000 percent.

Minister obrany Mariusz Blaszczak neskôr informoval o rozmiestnení vojakov na poľsko-slovenskej hranici, ich úlohou bude podpora pohraničnej stráže. Už koncom septembra poľský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Poľsko sa chystá zaviesť kontroly vozidiel na hraničných priechodoch so Slovenskom kvôli nárastu nelegálnej migrácie.

Podľa Kamiňského prechádza cez Poľsko smerom do Nemecka a iných krajín Európskej únie množstvo migrantov. „Len za dva týždne sme zaznamenali a zadržali 551 nelegálnych migrantov,“ povedal Kamiňski.

Zároveň uviedol, že o zavedení kontrol na slovenských hraniciach hovoril v pondelok (2. 10.) popoludní s českým rezortným kolegom Vítom Rakušanom. „Naše kroky musia byť efektívne a balkánska trasa do západnej Európy, z ktorej jedna vetva vedie cez Poľsko, bude účinne zablokovaná,“ vyhlásil Kamiňski.

Veliteľ poľskej pohraničnej stráže Tomasz Praga uviedol, že sa predpokladá, že na hraniciach so Slovenskom zostane otvorených celkovo 11 hraničných priechodov, z toho osem bude cestných a tri železničné. Praga tiež povedal, že hraničné kontroly je podľa schengenského kódexu možné obnoviť maximálne na dva mesiace.

Pridalo sa aj Rakúsko

Kontroly na hranici so Slovenskom zavádza aj Rakúsko. Rovnako ako v Česku a Poľsku sa začnú o polnoci z utorka na stredu na počiatočné obdobie desiatich dní, oznámil rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Informovala o tom agentúra APA.

Cez Slovensko v poslednom čase prechádza čoraz väčší počet migrantov, ktorí sa snažia dostať do Nemecka alebo do nejakej ďalšej západoeurópskej krajiny. Najčastejšie ide o mladých mužov z Blízkeho východu alebo Afganistanu, ktorí do strednej Európy prichádzajú takzvaným balkánskym chodníkom.

Slovenská republika zareaguje na kontroly zavádzané susednými krajinami v stredu, avizoval premiér Ľudovít Ódor. Nelegálna migrácia podľa neho potrebuje európske riešenie na vonkajších hraniciach. „Len čo niektorá krajina začne viac chrániť svoju hranicu, vyvolá to kaskádový efekt, všetci za to zaplatíme peniaze a výsledok bude veľmi nejasný,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet