Na hlavný obsah

Vláda zavádza ďalšie národné víza. Sú určené pre ľudí z tretích krajín, ktorí chcú na Slovensku pracovať

Na slovenskom trhu práce je aktuálne okolo 148-tisíc nezamestnaných.

Vláda zavádza ďalšie národné víza. Sú určené pre ľudí z tretích krajín, ktorí chcú na Slovensku pracovať
Továreň zvnútra. Foto: RTVS

Na slovenskom trhu je viac ako 80-tisíc voľných pracovných pozícií. Slováci však o tieto miesta záujem nemajú. Poverená vláda preto zavádza ďalšie národné víza. Sú určené pre ľudí z tretích krajín.

Na slovenskom trhu práce je aktuálne okolo 148-tisíc nezamestnaných. Väčšinou sú nízko kvalifikovaní alebo nemajú potrebnú prax.

V jednom roku môže národné víza získať dvetisíc cudzincov. Pôjde o povolania, ktoré na Slovensku dlhodobo chýbajú. Najväčší dopyt po pracovnej sile je v strojárstve, automobilovom priemysle, doprave, zdravotníctve, či IT sektore.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Adriána Šoltés:

„Ide najmä o krajiny, s ktorými slovenský priemysel má skúsenosť, resp. o príslušníkov tretích krajín, s ktorými máme dobré skúsenosti. Zamestnávatelia tak vedia náborovať práve zamestnancov, ktorých práve potrebujú,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce Juraj Káčer.

„My, ako medzinárodná firma, samozrejme, chceme zamestnávať, aj zamestnávame, veľa cudzincov. Má to pre nás veľký prínos,“ povedala Zuzana Poláková z personálneho oddelenia Siemens-u.

„Ako najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku vítame každé jedno zjednodušenie a zrýchlenie zákonných procesov pri prijímaní pracovníkov z tretích krajín,“ podotkla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Podľa Konfederácie odborových zväzov by príchod ďalších ľudí zo zahraničia nemal negatívne ovplyvniť výšku miezd domácich zamestnancov.

„Podporujeme regulovanú pracovnú migráciu, ktorá nepodporuje sociálny dumping a nebude tak vytvárať tlak na znižovanie platov,“ hovorí hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Cudzinec musí niekedy čakať aj 100 dní

Cudzinec má po príchode na Slovensko niekoľko možností, ako získať povolenie na prácu a pobyt. V niektorých prípadoch si však musí počkať aj viac ako 100 dní.

„Sú ale prípady, kedy to rozhodovanie a celý ten proces trvá kratšie, pretože Slovensko v posledných rokoch identifikovalo niektoré pozície ako tzv. nedostatkové,“ vysvetlila koordinátorka právneho poradenstva z Medzinárodnej organizácie pre migráciu Mária Guido Sásová. Národné vízum môžu ľudia z krajín mimo Európskej únie získať najviac na jeden rok

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika