Na hlavný obsah

Cestní dopravcovia sú rozhorčení pre hraničné kontroly, pripustili štrajk alebo blokádu ciest

Kontroly na našich hraniciach zavádza Rakúsko, Česko a Poľsko.

Cestní dopravcovia sú rozhorčení pre hraničné kontroly, pripustili štrajk alebo blokádu ciest
Autá a kamióny čakajú na slovensko-rakúskom diaľničnom hraničnom priechode Petržalka-Berg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia vyjadrilo rozhorčenie na tým, že sa znovu na najvyťaženejších slovenských hraničných priechodoch začnú zavádzať kontroly.

Autodopravcovia sa podľa nich stali rukojemníkmi nezvládnutej migrácie, nevylúčili z tohto dôvodu znova štrajk alebo blokádu na cestách. Združenie o tom v utorok (3. 10.) informovalo v súvislosti s tým, že Rakúsko, Česko a Poľsko zavádzajú na hraniciach so Slovenskom kontroly v súvislosti s nelegálnu migráciou.

„Rovnaké opatrenia minulý rok mali po tvorbe kolón na cestách za následok zvýšenú nehodovosť, vrátane smrteľných nehôd a výrazne zhoršených podmienok pre vodičov,“ uviedol hovorca ČESMAD Slovakia Roman Kment.

Požiadavky autodopravcov

Cestní dopravcovia žiadajú konečne zavedenie účinných opatrení na vyriešenie nezvládnutej migračnej politiky. „ČESMAD Slovakia vyzýva vlády, aby hľadali účinnejšie opatrenia na vonkajších hraniciach únie, ktoré by nevytvárali bariéry pri cezhraničnom pohybe ľudí a tovarov v rámci Schengenu, ale zachovali plynulý dodávateľský reťazec a bezpečnú cestnú premávku,“ dodal Kment.

Rakúsko zavádza od stredy (4. 10.) dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie zamerané proti nelegálnej migrácii má platiť aspoň desať dní. Cieľom kontrol je zabrániť prevádzačom migrantov používať alternatívne trasy. Námatkové kontroly na hraniciach so Slovenskom proti nelegálnej migrácii zavádzajú aj Česko a Poľsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko