Na hlavný obsah

Poľské parlamentné voľby vyhrala strana Právo a spravodlivosť. Šancu na zostavenie vlády má opozícia

Druhá je proeurópska Občianska koalícia.

Poľské parlamentné voľby vyhrala strana Právo a spravodlivosť. Šancu na zostavenie vlády má opozícia
Na snímke líder vládnej nacionalistickej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Foto: TASR/AP

Nedeľné voľby do poľského Sejmu vyhrala so ziskom 35,38 percenta hlasov vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá je s odstupom necelých piatich percentuálnych bodov proeurópska Občianska koalícia.

Do dolnej komory poľského parlamentu sa dostalo päť politických zoskupení. Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, ktoré dnes zverejnila štátna volebná komisia.

Víťaz poľských volieb PiS bude mať v 460-člennom Sejme 194 poslancov. Občianska koalícia s Treťou cestou a Novou ľavicou 248 mandátov, uviedol server Onet.pl.

Právo a spravodlivosť zvíťazilo vo voľbách do Sejmu tretíkrát v rade. Druhá Občianska koalícia získala 30,7 percenta. Na 14,4 percenta voličov podporilo stredajšiu Tretiu cestu, štvrté miesto obsadila Nová ľavica s 8,61 percenta hlasov. Do parlamentu vstúpi ešte krajne pravicová Konfederácia, ktorá má 7,16 percenta hlasov.

Hlasovať prišlo vyše 74 percent oprávnených voličov, najviac od pádu komunizmu. Volebné víťazstvo zrejme nebude stačiť na to, aby PiS dokázalo zostaviť vládu a predĺžilo tak svoju dominanciu v poľskej politike z posledných ôsmich rokov. Na nadpolovičnú väčšinu dosiahla opozičná Občianska koalícia spoločne so stranami Tretia cesta a Nová ľavica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet