Na hlavný obsah

Dážď, hmly aj vietor na horách. V utorok Slovensko potrápi viacero prejavov počasia, varuje SHMÚ

Ústav vydal viacero výstrah.

Dážď, hmly aj vietor na horách. V utorok Slovensko potrápi viacero prejavov počasia, varuje SHMÚ
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovensko v utorok (24. 10.) potrápi viacero prejavov počasia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal viacero druhov výstrah. Týkajú sa predovšetkým stredného Slovenska, javy však zasiahnu aj východ a časť západu krajiny. Informoval o tom na svojom webe.

Ráno sa v okresoch na severe stredného a východného Slovenska môžu vyskytnúť hmly. Výstrahou prvého stupňa platnou od 5.00 h do 9.00 pred ňou SHMÚ varoval v okresoch Žilinského, Prešovského a Košického kraja.

Výstraha pred hmlou v utorok 24. októbra 2023.
Výstraha pred hmlou v utorok 24. októbra 2023.Foto: SHMÚ

V popoludňajších hodinách sa na horách môže vyskytnúť silný vietor. Podľa meteorológov môže na území šiestich okresoch dosiahnuť rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch 100 až 135 km/h.

Víchrica sa v horskom teréne môže vyskytnúť v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Tvrdošín, Ružomberok a Banská Bystrica od 18.00 h do 2.00 h nasledujúceho dňa.

Výstraha pred vetrom na horách v utorok 24. októbra 2023.
Výstraha pred vetrom na horách v utorok 24. októbra 2023.Foto: SHMÚ

Dážď sa podľa meteorológov môže vyskytnúť vo večerných hodinách a pršať by podľa výstrahy mohlo do stredajšieho (25. 10.) rána. Výstraha prvého stupňa pred dažďom sa týka niektorých okresov Žilinského, Prešovského, Nitrianskeho, Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja.

Podľa výstrahy, predbežne platnej od 20.00 h do 8.00 h, môže spadnúť 25 až 35 mm zrážok. „U meteosenzitívnych ľudí môže vlhké a chladné počasie zhoršiť bolesť svalov a kĺbov, spôsobiť bolesť hlavy, únavu alebo problémy s krvným tlakom. Prudká zmena počasia má vplyv na zmeny nálad,“ dodáva vo výstrahe Úrad verejného zdravotníctva SR.

Výstraha pred dažďom v utorok 24. októbra 2023.
Výstraha pred dažďom v utorok 24. októbra 2023.Foto: SHMÚ

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko