Na hlavný obsah

Diaľnice budú plné už pred víkendom. Národná diaľničná spoločnosť ráta s náporom počas dušičiek, ale aj po nich

Motoristov žiadajú o zvýšenie pozornosti na cestách

Diaľnice budú plné už pred víkendom. Národná diaľničná spoločnosť ráta s náporom počas dušičiek, ale aj po nich
Na ilustračnej snímke dopravná zápcha na diaľnici. Foto: TASR

Sviatočné dni začiatkom novembra naženú na diaľnice aj väčší počet motoristov. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) počíta s najväčším náporom tento piatok (27.10.) popoludní medzi 14:00 a 18:00. Väčší počet áut na cestách podľa diaľničiarov treba očakávať aj počas Sviatku všetkých svätých a následne v nedeľu 5. novembra. Motoristov preto prosia o zvýšenie pozornosti a ohľaduplnú jazdu.

„Naše sčítače intenzít dopravy zaznamenávajú tradične počas dušičiek zvýšený nárast vozidiel na diaľniciach miestami aj o vyše 50 percent oproti bežným dňom. Ľudia počas sviatkov najčastejšie cestujú v smere z Česka do Bratislavy či z hlavného mesta do Žiliny a na východ Slovenska,“ informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Pre porovnanie, počas posledných októbrových dní v roku 2022 namerali na D1 v smere na výjazde z Bratislavy 58-percentný nárast premávky oproti klasickému dňu. Zhruba 54-percentné zvýšenie evidovali na D2 v smere z Česka do Bratislavy a o takmer 50 percent vzrástla intenzita dopravy na D3 v smere do Žiliny.

Pomáhať budú posádky Ďiaľničnej patroly

„Čo sa týka východného regiónu, koncom októbra minulého roka nastalo 48-percentné zvýšenie dopravnej intenzity na východnej D1 v smere do Košíc a 33-percentný nárast v smere do Prešova,“ priblížila Žgravčáková. Oproti bežnej doprave NDS očakáva väčšiu premávku aj na R1, vlani evidovali zvýšenie o 53 percent v smere z Trnavy do Banskej Bystrice.

Rovnako treba počítať s nárastom počtu áut na diaľniciach aj po dušičkách. Vlani 2. novembra napríklad vzrástla intenzita dopravy o viac než štvrtinu pri návratoch zo Žiliny do Bratislavy aj v smere z Bratislavy do Českej republiky.

Posádky Diaľničnej patroly pomôžu motoristom v núdzi aj počas sviatkov. „Diaľničná patrola je k dispozícii nonstop – 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Neváhajte sa na ňu obrátiť v prípade núdze,“ uviedla Žgravčáková. Patrolu si motoristi môžu privolať buď na bezplatnom čísle 0800 100 007 alebo cez mobilnú aplikáciu Pomoc na diaľnici a ViaRest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko