Na hlavný obsah

Mostu, ktorý postavili pred 60 rokmi, hrozí uzavretie. Problémom sú ťažké nákladné autá

Mali by využívať obchádzku, mnohí vodiči to však porušujú.

Mostu, ktorý postavili pred 60 rokmi, hrozí uzavretie. Problémom sú ťažké nákladné autá
Most pri Vojanoch v okrese Michalovce. Foto: RTVS

Mostu pri Vojanoch v okrese Michalovce hrozí uzavretie. Ak po moste neprestanú jazdiť ťažké nákladné autá, bude nutné ho úplne uzatvoriť pre všetky druhy dopravy. Ide o takmer 57 metrov dlhý most, ktorý postavili ešte v roku 1963.

Košický samosprávny kraj v lete počas mimoriadnej prehliadky mosta zistil poškodenie jeho nosníkov. Na pilieroch dochádza k odlupovaniu betónu a ku korózii výstuže. „Aktuálne stojíme pred otázkou, že či ho definitívne zavrieme alebo ešte nejaký ten čas udržíme a následne ho budeme rekonštruovať tak, aby sa mohlo po ňom aspoň v obmedzenom režime jazdiť,“ priblížil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Cestný ťah má veľký význam pre obyvateľov, ktorí ním denne dochádzajú do zamestnania, školy či za zdravotnou starostlivosť.

Od 15. augusta môžu po moste prechádzať len vozidlá, ktoré vážia najviac osem ton. Výnimku majú autobusy a vozidlá záchranných zložiek. Znížená je aj rýchlosť, a to na 30 kilometrov za hodinu.

Na stav mosta pri Vojanoch sa išiel pozrieť štáb RTVS spolu s redaktorkou Luciou Benetinovou:

Mnohí vodiči porušujú obchádzku

Nákladná doprava by mala využívať obchádzkovú trasu cez obce Stretava, Stretávka a Drahňov. Mnohí vodiči to však naďalej porušujú. „Úplne uzatvorenie mosta by bol pre našu obec veľký problém. Obchádzková trasa by trvala vyše 45 minút. To by skomplikovalo život všetkým, čo za prácou dochádzajú,“ povedal starosta obce Vojany Štefan Czinke.

„Obchádzka by bola značná, keby sa zatvoril most vo Vojanoch. Malo by to značný dosah na život ľudí nielen v našom meste, ale aj okolitých obciach. Ide totiž o hlavný ťah do nášho mesta,“ vysvetlila vedúca kancelárie primátora Veľké Kapušany Gabriela Fedičová.

Kraj plánuje tento most zrekonštruovať za viac ako 2,1 milióna eur. Keďže sa most medzičasom ešte viac poškodil, jeho oprava si vyžiada zvýšenie nákladov na rekonštrukciu, s ktorými Košický samosprávny kraj nepočítal a musí tak rozhodnúť o navýšení rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny