Na hlavný obsah

Štáby RTVS sa boli pozrieť na cintorínoch po Slovensku. Nápory ľudí a áut zažívajú už teraz

Polícia upozorňuje aj na zvýšený výskyt zlodejov.

Štáby RTVS sa boli pozrieť na cintorínoch po Slovensku. Nápory ľudí a áut zažívajú už teraz
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cintoríny boli už tento víkend plné ľudí. Pred blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých sa doprava v okolí zhusťuje a parkoviská sa prepĺňajú. Vo viacerých mestách cintoríny nechávajú otvorené dlhšie. Ako to v nedeľu (29. 10.) vyzeralo v regiónoch zachytili naše štáby.

V Prešove prišli ľudia spomínať na svojich blízkych na cintoríny v centre mesta, v Nižnej Šebastovej, ako aj v časti Solivar – Šváby, kde pred šiestimi rokmi mesto otvorilo nový cintorín. Od soboty (28. 10.) majú cintoríny v Prešove otvorené nonstop.

Najmä v centre mesta býva problém zaparkovať. Niektorí preto radšej zvolili iný spôsob dopravy.

Situáciu na cintorínoch naprieč Slovenskom monitorovali redaktori Martina Beshirová, Lucia Hamran Kollárová, Barbora Škulová a Róbert Latta:

V Rožňave na cintoríne mesto spravuje takmer štyritisíc hrobových miest. Od víkendu až do štvrtka predĺžili otváracie hodiny, čo príbuzní zosnulých vo veľkom využívajú. Návštevníci majú k dispozícii bezplatné parkovanie v okolí cintorína, aj v širšom okolí. Podľa správcu ich chodilo dosť už počas týždňa.

„Minulý týždeň v sobotu v nedeľu veľa ľudí bolo, cez týždeň takisto. Ale čo sa týka čistenia hrobov, alebo dať do poriadku, tak to včera veľa ľudí vykonalo, čo vidieť aj na kontajneroch ako sa naplnili. Máme náhradné kontajnery,“ uviedol správca cintorínov Zoltán Beke.

Počas návštev pozor na zlodejov

V Nových Zámkoch sprístupnili všetky parkoviská okolo cintorína. Ani to však nestačilo – autá sa tu otáčali už okolo 10.00 h dopoludnia. Takto plno je tu celý víkend.

Na cintoríne hliadkujú mestskí policajti. Príležitosť robí zlodeja aj počas sviatkov. Ľahkým terčom sú najmä seniori. Na preplnených miestach miznú tašky s dokladmi a zlodejov lákajú aj nezamknuté autá či kabelky v nich.

„Buď krádež z vozidiel, že si tam nechávajú nejaké cenné veci, alebo to býva niečo aj so sebou, keď majú,“ priblížil príslušník Mestskej polície v Nových Zámkoch Miloš Dékány.

„Ženy, neukladajte si svoje kabelky niekde na hroby. Takisto vo večerných hodinách majte reflexné prvky. Buďme k sebe trošku tolerantní, majme trpezlivosť, či už sa to týka pri parkovaní, alebo celkovo pri návšteve cintorína,“ upozornila preventistka mestskej polície Slávka Maceková.

Bratislavské cintoríny majú počas týchto dní otvorené do ôsmej hodiny večer. S vyšším počtom návštevníkov vznikajú aj tony nerecyklovateľného odpadu.

„Návštevníkom odporúčame hlavne nenosiť plastové materiály alebo plastové sviečky. Vedia dať sviečku napríklad do skla. Takisto nosiť prírodné výzdoby, či už zo sušených kvetov, alebo živých kvetov. Nepoužívať rôzne drôtiky,“ vysvetlil riaditeľ pohrebníctva Robert Kováč.

Na najväčších bratislavských cintorínoch je každý deň k dispozícii bezplatný odvoz k hrobom elektromobilom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko