Na hlavný obsah

FOTOGRAFIE OD VÁS: Hubárska sezóna je v plnom prúde, Eva našla hríb svojho života

Podľa mykológa Vladimíra Kuncu sa bude stále dariť viacerým druhom húb.

FOTOGRAFIE OD VÁS: Hubárska sezóna je v plnom prúde, Eva našla hríb svojho života
Pani Eve Z. sa podarilo nájsť "hríb svojho života". Foto: Osobný archív čitateľky

Tohtoročná hubárska sezóna je v plnom prúde a ľudia sa s nami podelili o svoje najlepšie úlovky posledných dní. Napríklad pani Evke Z. sa za polhodinu v lese na Sihle podarilo nájsť „hríb jej života“. Podľa jej slov vážil 1 500 gramov a bol úplne zdravý. „Ani jeden červík a najedla sa z neho celá rodina,“ priblížila príležitostná hubárka Evka.

Pýtali sme sa mykológa, dokedy huby v slovenských lesoch porastú a akým druhom sa bude v jesennom počasí dariť najviac. Viac si prečítajte v článku pod fotogalériou:

Dôležitejšia bude teplota ako zrážky

S klesajúcimi teplotami však bude v lesoch klesať aj pravdepodobnosť, že nejaké huby nájdete. Tvrdí to mykológ a profesor z Technickej univerzity vo Zvolene Vladimír Kunca. „Plodníc hríbovitých druhov húb už bude menej, stále však pôjdu rýdziky, objavia sa strmuľky, pôvabnice a hlivy,“ priblížil.

Očakáva, že sa bude v najbližších dňoch ešte stále dariť hríbu smrekovému a sosnovému, suchohríbom, ale aj kozáku žltooranžovému, rýdzikom či masliakom. Naopak, menej sa bude dariť takým kuriatkam či bedliam.

Výskyt jedlých plodníc húb však podľa Kuncu ovplyvnia regionálne rozdiely. „Viac tak už začne byť pre výskyt plodníc dôležitejšia teplota ako zrážky,“ dodal.

Úrodné by mali byť takmer všetky regióny

Hubárska sezóna podľa neho bežne trvá do konca novembra, v prípade teplejšieho počasia a neskoršieho príchodu zimy aj do začiatku decembra. „Tam je už ale dôležité, aby plodnice húb nezmrzli. Tak ich už neodporúčam na konzumáciu,“ uviedol.

Hubári tak ešte stále môžu vyrážať do lesov s nádejou, že nejaké jedlé huby nájdu. Úrodné by podľa Kuncu mali byť takmer všetky regióny Slovenska do výšky približne 1 000 metrov nad morom, kde sú lesy, s výnimkou lužných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko