Na hlavný obsah

Generálnou riaditeľkou VšZP sa môže stať jej bývalá šéfka, ktorá sa s poisťovňou súdi. Pre RTVS potvrdila, že ju oslovil minister

Štátna poisťovňa ostala v miliónových dlhoch.

Generálnou riaditeľkou VšZP sa môže stať jej bývalá šéfka, ktorá sa s poisťovňou súdi. Pre RTVS potvrdila, že ju oslovil minister
Na snímke Ľubica Hlinková. Foto: RTVS

Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) čakajú zmeny vo vedení. Po odvolaní Richarda Strapka ostala bez generálneho riaditeľa. Miesto môže obsadiť bývalá šéfka štátnej poisťovne. Pre RTVS potvrdila, že od povereného ministra zdravotníctva Michala Palkoviča dostala ponuku.

Ľubica Hlinková pracovala vo VšZP na rôznych úsekoch 13 rokov. Dva roky jej aj šéfovala. Z funkcie ju odvolal vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí. Vyčítal jej, že nedostatočne reagovala na pandémiu. Do poisťovne by sa mohla vrátiť.

„O uvedenej pozícii som bola oslovená zo strany povereného ministra zdravotníctva, ktorého cieľom je stabilizovať kritickú ekonomickú a personálnu situáciu vo VšZP. Momentálne je to otvorený proces a nedošlo k podpisu žiadnej zmluvy,“ uviedla Hlinková v písomnom stanovisku.

Zmenám vo vedení štátnej zdravotnej poisťovne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Hlinková sa pritom so štátnou poisťovňou súdi. Všeobecná zdravotná ju zažalovala za vyjadrenia o nehospodárnom nakladaní s majetkom štátu, ktorými podľa poisťovne poškodila jej dobrú povesť. Jej možný návrat zatiaľ nekomentujú ani poisťovňa, ani ministerstvo.

„Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v súčasnosti realizuje úkony za účelom zabezpečenia riadneho fungovania spoločnosti Všeobecná zdravotná poisťovňa,“ informovala pracovníčka komunikačného oddelenia rezortu zdravotníctva Tatiana Kmecová.

VšZP je v miliónových dlhoch

Štátna poisťovňa po odchode Richarda Strapka ostala v miliónových dlhoch. Ministerstvo zdravotníctva jej nariadilo robiť úsporné opatrenia. Do konca roka má ušetriť zhruba 50 miliónov eur. „Tie úsporné opatrenia podľa poslednej informácie, ktorú mám, prinášajú zatiaľ 15 miliónové ušetrenie finančných zdrojov,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Do mínusu sa dostali aj súkromné poisťovne. Štát preto všetkým poskytne finančnú injekciu. Vyše 160 miliónov dostane VšZP, pretože má najviac poistencov.

„Prvá splátka bola poisťovniam vyplatená ešte v septembri. Ďalšie splátky v rámci dofinancovania poisťovne dostanú v mesiacoch október – december 2023,“ v písomnom stanovisku informovala manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Zvyšné peniaze si rozdelia ďalšie dve poisťovne. Na ich nedostatok v systéme verejného zdravotného poistenia upozorňovali niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko