Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne klesla viac, než sa čakalo. Najvyššiu infláciu spomedzi 20 krajín má Slovensko

Najnižšiu infláciu v eurozóne malo v októbri Belgicko.

Inflácia v eurozóne klesla viac, než sa čakalo. Najvyššiu infláciu spomedzi 20 krajín má Slovensko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Miera inflácie v eurozóne v októbri klesla na 2,9 percenta, uviedol v rýchlom odhade únijný štatistický úrad Eurostat. Je to väčší pokles, ako sa čakalo, najmä vďaka výraznému zníženiu cien energií.

V septembri miera inflácie v skupine dvadsiatich krajín, ktoré používajú spoločnú menu euro, predstavovala 4,3 percenta. Údaje za ostatné krajiny Európskej únie, ktoré nie sú zároveň členmi eurozóny, rýchly odhad neobsahuje.

Analytici očakávali, že miera inflácie v eurozóne za október klesne na 3,1 percenta. Medzimesačne ceny o 0,1 percenta vzrástli.

Najviac k rastu cien v októbri prispela kategória potraviny, alkohol a tabak. Nasledovali služby. Výrazne nižšie ceny energií naopak prispeli k zmierneniu inflácie.

Najvyššiu infláciu má Slovensku

Spomedzi 20 krajín eurozóny má najvyššiu októbrovú infláciu Slovensko, a to 7,8 percenta. Znížila sa však zo septembrovej hodnoty 9,0 percenta a z augustovej 9,6 percenta.

Naopak, najnižšiu infláciu v eurozóne malo v októbri Belgicko s hodnotou -1,7 percenta a potom Holandsko, kde predstavovala -1,0 percenta. Trojicu s najnižšou infláciou uzatvára Taliansko, kde miera inflácie predstavovala 1,9 percenta.

Miera inflácie naďalej zostáva nad dvojpercentným cieľom, ktorý pre cenovú stabilitu stanovila Európska centrálna banka (ECB).

Kompletné októbrové údaje, teda za všetky krajiny EÚ vrátane Česka, Eurostat zverejní 17. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika