Na hlavný obsah

Izrael chystá „plný útok“ na pásmo Gazy. V noci oblasť opäť bombardovali

Predstaviteľ Hamasu oznámil najmenej 30 mŕtvych.

Izrael chystá „plný útok“ na pásmo Gazy. V noci oblasť opäť bombardovali
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Izraelská armáda v noci na stredu (11. 10.) opäť bombardovala pásmo Gazy na konci štvrtého dňa vojny s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Uvádza, že zasiahla vyše 200 cieľov, predstaviteľ Hamasu ráno oznámil najmenej 30 mŕtvych za poslednú noc.

Izraelský minister obrany Joav Galant predtým uviedol, že Izrael sa približuje k plnohodnotnému útoku na Gazu.

„Uvoľnil som všetky zábrany, máme kontrolu nad oblasťou a mierime do plného útoku,“ citoval spravodajský web The Times of Israel z Galantovho prejavu k vojakom nasadeným v blízkosti Gazy. „Budú (palestínski radikáli) tohto momentu ľutovať, Gaza sa nikdy nevráti k tomu, čím bola,“ pokračoval.

Zatiaľ čo sa špekuluje o pozemnej ofenzíve, Izrael ďalej oblasť bombarduje, v odvete za víkendové masakry, ktorých sa na jeho území dopustili palestínski ozbrojenci z hnutia Hamas.

Najnovšie nálety desiatok izraelských stíhačiek sa zamerali na štvrť okolo mešity Al-Furkán v meste Gaza, ktorú Izrael označuje za hniezdo teroru, pretože ju podľa neho radikálne palestínske hnutie Hamas využíva na útoky na Izrael. Za posledných 24 hodín tam izraelská armáda podľa svojho vyhlásenia zasiahla asi 450 cieľov.

Nálety zasiahli mešity, obchody, rezidenčné budovy

Po nočných útokoch sa v izraelských médiách objavila informácia, že bol zasiahnutý tiež dom príbuzných vodcu ozbrojeného krídla Hamasu Muhammada Dífa, ktorého Izrael považuje za strojcu bezprecedentného víkendového útoku. Podľa palestínskych zdrojov, na ktoré sa médiá odvolávajú, prišiel o život aj Dífov brat.

Hovorca Hamasu ráno médiám oznámil, že nočné nálety zasiahli desiatky rezidenčných budov, továrne, mešity a obchody. Rovnaký zdroj hlásil najmenej 30 mŕtvych.

Pri izraelských náletoch v pásme Gazy bolo od soboty (7. 10.) zabitých 1055 Palestínčanov a 5184 bolo zranených. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, kde vládne radikálne islamistické hnutie Hamas, ktoré v sobotu začalo útoky na Izrael.

Na izraelskej strane je hlásených 1200 obetí, vrátane 170 vojakov. Do nemocníc bolo od soboty podľa izraelského ministerstva zdravotníctva odvezených 3007 zranených, z ktorých 471 je stále hospitalizovaných, vrátane 109 ľudí vo vážnom stave. Palestínski radikáli navyše držia až okolo 150 izraelských a zahraničných rukojemníkov.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell Izrael varoval, že jeho reakcia na útok Hamasu musí byť v súlade s medzinárodným právom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet