Na hlavný obsah

Izrael vyzval na evakuáciu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Gazy. Hamas reagoval, aby zostali doma

Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín.

Izrael vyzval na evakuáciu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Gazy. Hamas reagoval, aby zostali doma
Palestínčania oslavujú pri zničenom izraelskom tanku na juhu pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti pásma Gazy na juh tohto územia. Hamas reagoval a obyvateľov vyzval, aby zostali vo svojich domovoch.

Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín, uviedla v noci na piatok (13. 10.) Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

OSN následne prostredníctvom hovorcu generálneho tajomníka Antónia Guterresa požiadala o zrušenie tohto nariadenia z humanitárnych dôvodov.

„Organizácia Spojených národov dôrazne apeluje na to, aby akékoľvek nariadenie tohto typu – ak bude potvrdené – bolo zrušené v záujme vyhnúť sa tomu, aby sa súčasná tragédia pretvorila v katastrofálnu situáciu,“ upozornil hovorca Stéphane Dujarric.

Nariadenie doručili OSN a prichádza v čase izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas, pripomína agentúra AP. Podľa Dujarrica toto naradenie „nemôžu“ vykonať bez „zničujúcich humanitárnych dôsledkov“.

Podľa AP to môže signalizovať blížiacu sa pozemnú ofenzívu izraelskej armády v Gaze, aj keď samotné ozbrojené sily Izraela to zatiaľ nepotvrdili. Vo štvrtok (12. 10.) uviedli, že sa na možnosť takejto ofenzívy pripravujú, rozhodnutie o nej však doposiaľ nepadlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet