Na hlavný obsah

Izrael sa pripravuje na ďalšiu fázu vojny, plánuje zintenzívniť útoky na pásmo Gazy

Izrael sa pripravuje na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas.

Izrael sa pripravuje na ďalšiu fázu vojny, plánuje zintenzívniť útoky na pásmo Gazy
Plamene a dym stúpajú po izraelskom leteckom útoku na Gazu. Foto: TASR/AP

Izrael plánuje od soboty zintenzívniť útoky na pásmo Gazy v rámci príprav na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas. Oznámil to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Informovali agentúry AP a AFP.

Hagari v odpovedi na otázku o možnej pozemnej ofenzíve do Gazy povedal, že izraelská armáda sa snaží vopred vytvoriť optimálne podmienky.

„Prehĺbime naše útoky, aby sme minimalizovali nebezpečenstvo pre naše sily v ďalších fázach vojny. Oddnes (od soboty) zvýšime počet útokov,“ priblížil hovorca. Zároveň opätovne vyzval obyvateľov mesta Gaza, aby v záujme svojej bezpečnosti zamierili na juh tejto palestínskej enklávy.

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok uviedol, že vojna Izraela s Hamasom bude mať tri fázy. V prvej zaútočí izraelská armáda na militantov Hamasu v Gaze náletmi a pozemnými manévrami, potom porazí ohniská odporu a nakoniec prestane byť „zodpovedná za život v pásme Gazy“, priblížil.        

Koordinované útoky Hamasu zo 7. októbra si v Izraeli vyžiadali viac než 1400 mŕtvych, zväčša civilistov. Izrael na útok odpovedal masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo viac ako 4300 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet