Na hlavný obsah

Mierový samit o Izraeli a Palestíne sa skončil bez spoločného vyhlásenia, arabskí lídri hovorili o dvojakom metri

Lídri v Egypte vyzvali na pomoc Palestínčanom.

Mierový samit o Izraeli a Palestíne sa skončil bez spoločného vyhlásenia, arabskí lídri hovorili o dvojakom metri
Lídri na mierovom samite vyzvali na pomoc Palestínčanom aj kritizovali medzinárodnú reakciu. Foto: TASR/AP

Regionálny a medzinárodný samit o budúcnosti palestínskej otázky v Káhire sa v sobotu skončil bez spoločného vyhlásenia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Zatiaľ čo lídri arabských krajín na schôdzke vyzvali na okamžité ukončenie izraelskej ofenzívy, západní predstavitelia väčšinou hovorili o skromnejších cieľoch, napríklad o humanitárnej pomoci pre civilistov.

Niekoľkí arabskí lídri, vrátane egyptského prezidenta a jordánskeho kráľa, využili príležitosť na kritiku medzinárodného spoločenstva za jeho nečinnosť a dvojaký meter, ktorý podľa nich svet ukázal pri ničivom izraelskom bombardovaní pásma Gazy.

Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že hlavným cieľom samitu v Káhire je „počúvať jeden druhého“. Zdôraznil potrebu spolupráce v oblasti humanitárnej situácie a palestínsko-izraelského mierového procesu. Podľa jeho slov je potrebné zabrániť ďalšej eskalácii.

Francúzsko vyzvalo na vytvorenie humanitárneho koridoru do Gazy, ktorý by mohol viesť k prímeriu. Británia a Nemecko požiadali izraelskú armádu, aby prejavila zdržanlivosť. Taliansko zdôraznilo, že je dôležité vyhnúť sa eskalácii konfliktu.

Humanitárna tragédia

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v úvodnom prejave uviedol, že cieľom stretnutia by malo byť „dosiahnutie plánu na ukončenie súčasnej humanitárnej tragédie a oživenie mierového procesu“.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyzval na „okamžité ukončenie vojny v Gaze“ a odsúdil „globálne ticho“ o utrpení Palestínčanov. „Odkaz, ktorý arabský svet počuje, je hlasný a jasný: Na životoch Palestínčanov záleží menej ako na tých izraelských,“ uviedol.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás na samite vyhlásil, že Palestínčania nebudú vysídlení ani vyhnaní zo svojho územia. „Neodídeme, neodídeme,“ povedal na samite. Vyzval tiež na usporiadanie medzinárodného mierového samitu, píše agentúra AP.

Spojené štáty bez prejavu

Spojené štáty, najbližší spojenec Izraela a dôležitý hráč vo všetkých mierových snahách v regióne Blízkeho východu, vyslali na schôdzku v Egypte zástupcu svojho veľvyslanectva v Káhire, ktorý však nevystúpil s prejavom. Izrael svojho predstaviteľa na stretnutie v Egypte neposlal.        

Na samite vystúpil aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý opätovne vyzval na na humanitárne prímerie v konflikte. Pásmo Gazy s 2,4 miliónmi obyvateľov podľa jeho slov zažíva „humanitárnu katastrofu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet