Na hlavný obsah

Útok hnutia Hamas na Izrael: Armáda chce evakuovať napadnuté pohraničné obce, obetí sú už stovky

Izrael sa podľa Netanjahua vydáva na dlhú a ťažkú vojnu.

Útok hnutia Hamas na Izrael: Armáda chce evakuovať napadnuté pohraničné obce, obetí sú už stovky
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na Gazu 7. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Počet obetí konfliktu v pásme Gazy sa v nedeľu zvýšil na 313. Izraelská armáda pokračuje v evakuácii civilistov. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Hamas v sobotu (7. 10.) skoro ráno spustil ostreľovanie izraelských miest, na ktoré cez deň podľa agentúry DPA vypálil vyše 3 000 rakiet. Zároveň ozbrojenci z Pásma Gazy vtrhli do pohraničných oblastí Izraela, kde zabíjali vojakov aj civilistov. Niekoľko desiatok Izraelčanov tiež uniesli.

Palestínčania na území Izraela

Ani v noci na nedeľu nebola podľa izraelskej armády situácia na juhu krajiny plne pod kontrolou. Na izraelskom území v okolí Pásma Gazy sú naďalej Palestínčania, s ktorými sa izraelské sily stretávajú. Dnes ráno armáda uviedla, že stále zasahuje na ôsmich miestach v oblasti.

Izrael na prekvapivý útok reagoval rozsiahlymi náletmi na Pásmo Gazy. Podľa palestínskych zdravotníkov pri nich zomrelo minimálne 232 ľudí a ďalších 1 700 utrpelo zranenia. V noci na nedeľu podľa serveru BBC News izraelská armáda vyzvala obyvateľov siedmich oblastí Pásma Gazy, aby opustili svoje domovy a presunuli sa do krytov, kým sa začne ďalšia vlna útokov proti cieľom Hamasu.

Obyvatelia Gazy potom podľa serveru denníka The New York Times (NYT) hlásili silné izraelské útoky cez celú noc až do skorého rána. Na jednom videozázname je vidieť, ako sa po zásahu zrútil rozsiahly obchodný komplex v meste Gaza.

Spojené štáty sa zatiaľ podľa diplomata citovaného agentúrou Reuters snažia o to, aby sa konflikt nerozšíril mimo oblasti Gazy. Diplomat dal tiež najavo, že Washington zatiaľ nemá informácie o tom, že by do útoku Hamasu bol zapojený Irán, aj keď radikálne hnutie dlhodobo podporuje. Predstavitelia Hamasu zapojenie Iránu predtým spomenuli vo vyjadrení pre BBC.

Z Libanonu hlásili mínometnú paľbu

 Z Libanonu je v nedeľu ráno hlásená mínometná paľba na sever Izraela. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelský armádny rozhlas. Izrael na ostreľovanie reagoval protiútokom delostrelectva. K zodpovednosti sa prihlásilo radikálne hnutie Hizballáh.

Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters, Hizballáh uviedol, že útok na tri zariadenia izraelskej armády bol výrazom „solidarity s palestínskym ľudom“.

Tri bezpečnostné zdroje Reuters oznámili, že pri ostreľovaní z Libanonu bolo zasiahnuté izraelské vojenské stanovište. Či bol niekto zranený, zatiaľ nie je jasné.

Izraelská armáda odpovedala delostreleckou paľbou. Oznámila tiež, že jej dron zasiahol pozíciu Hizballáhu neďaleko hranice s Libanonom.

Útok na skrýše Hamasu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prisľúbil odvetu za útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Palestínčanov žijúcich neďaleko úkrytov Hamasu v pásme Gazy vyzval, aby odtiaľ okamžite odišli. Izrael sa na tieto miesta podľa neho chystá zaútočiť. Informovala o tom agentúra AFP.

„Všetky miesta, kde má Hamas sídlo, v tomto centre zla, všetky miesta, kde sa Hamas ukrýva, kde pôsobí – premeníme ich na trosky,“ zdôraznil Netanjahu v krátkom televíznom vyhlásení.
„Hovorím ľuďom v Gaze: okamžite odtiaľ odíďte, pretože sa chystáme zakročiť všade s plnou silou,“ vyhlásil izraelský premiér.

Hamas hlási tvrdé strety na izraelskej pôde

Na území Izraela blízko Pásma Gazy dnes druhým dňom pokračovali boje medzi izraelskými ozbrojenými zložkami a ozbrojencami z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Armáda uviedla, že od soboty zlikvidovala stovky ozbrojencov a ďalšie desiatky zajala.V Pásme Gazy medzitým podľa spravodajských agentúr evidujú už viac ako 300 mŕtvych za pokračujúceho izraelského bombardovania.

Izraelská armáda ráno oznámila, že sa s ozbrojencami Hamasu stále potýka v ôsmich oblastiach, do ktorých prenikli pri sobotňajšom bezprecedentnom útoku na izraelské územie. Neuviedla pri tom, že by sa na všetkých miestach aktívne bojovalo, neskôr však hovorila o „heroických“ snahách oslobodiť izraelských rukojemníkov. Ozbrojené krídlo Hamasu vo vlastnom vyhlásení vymenovalo sedem lokalít, kde sa podľa neho zvádzali tvrdé boje.

V noci na nedeľu nebola podľa izraelskej armády situácia na juhu krajiny plne pod kontrolou.
Zásah príslušníkov izraelskej polície.Foto: TASR/AP

Izrael je „stále vo vojne“, povedal na rannom brífingu hovorca izraelskej armády Richard Hecht. „Stále dokončuje snahy prevziať plnú kontrolu nad izraelským územím a komunitami,“ citovala ho spravodajská spoločnosť BBC. Armáda okrem iného prišla s tvrdením, že zabránila novému prieniku Palestínčanov do Izraela, keď na pláži severne od Pásma Gazy zneškodnila piatich útočníkov.

Izrael hovorí o stovkách zabitých teroristov

Celkovo hlásia zabitie vyše 400 palestínskych „teroristov“, a to tak na izraelskom území, ako aj v Pásme Gazy, uvádza The Times of Israel. Do oblasti napadnutej bojovníkmi Hamasu podľa hlavného hovorcu Daniela Hagariho vyslala desaťtisíce vojakov. Koľkí obyvatelia sa týkajú avizovanej evakuácie, nebolo bezprostredne jasné.

Stovky mŕtvych sú tiež na izraelskej strane. Celkovo médiá informujú o viac ako 300 zabitých, pričom armáda zverejnila mená 26 zabitých vojakov, zatiaľ čo polícia hlási 30 mŕtvych príslušníkov. Mnoho ďalších Izraelčanov podľa dostupných informácií Palestínčania uniesli do Pásma Gazy. Ozbrojené krídlo Hamasu v nedeľu oznámilo televízii Al-Džazíra, že do niekoľkých hodín zverejní počet týchto zajatcov.

Izraelské letectvo v reakcii na prienik Hamasu do Izraela bombardovalo ciele naprieč Pásmom Gazy, pričom zrovnalo so zemou celé budovy. Podľa najnovšej bilancie palestínskych činiteľov nálety zabili 313 ľudí a ďalších skoro 2 000 zranili. Izraelská armáda dnes dopoludnia uviedla, že letecké údery v pobrežnej enkláve pokračovali.

Rukojemníci a ľudia zabarikádovaní v domoch

Izrael uvádza, že zasiahol množstvo objektov Hamasu, vrátane sídla šéfa spravodajskej služby militantného hnutia. Od palestínskych zdrojov už v sobotu prichádzali informácie, že nálety zasahujú aj zdravotnícku infraštruktúru, zničená bola tiež najmenej jedna mešita.

Ostro sledovaná je tiež situácia v kibucu Beeri južne od Sderotu, kde v sobotu podľa všetkého útočníci držali desiatky obyvateľov ako rukojemníkov. Izrael v noci na dnes ohlásil oslobodenie takmer 50 ľudí.

V neďalekej obci Kfar Aza však obyvatelia viac ako 24 hodín po prvých útokoch ďalej čakali na pomoc, zabarikádovaní vo svojich domoch, píše denník Haarec. „Kfar Aza stále sužuje vojna,“ cituje list nemenovaného člena komunity. „Teroristi stále chodia po kibuci! Strieľajú na chodníkoch, schovávajú sa na strechách, niektorí sú v domoch s rukojemníkmi! „uviedol.

Aj k tejto situácii sa na brífingu vyjadril armádny hovorca Hagari, podľa ktorého tiež na tomto mieste armáda zasahuje. „Vo všetkých mestách sú jednotky obranných síl Izraela. Nie je žiadne mesto, kde by obranné sily Izraela neboli,“ citoval ho The Times of Israel.

Izrael sa vydáva na dlhú a ťažkú vojnu

Izrael sa podľa premiéra Benjamina Netanjahua vydáva na dlhú a ťažkú vojnu, ktorú mu vnútil vražedný útok Hamasu. Netanjahu to uviedol na X. Po zasadnutí bezpečnostného kabinetu tiež povedal, že Izrael chce zničiť vojenské a vládne kapacity Hamasu a Islamského džihádu. Izrael zastaví dodávky elektriny, pohonných látok a tovaru do Pásma Gazy, ktoré má radikálny Hamas pod kontrolou.

„Obnovíme bezpečnosť pre občanov Izraela a vyhráme,“ napísal podľa serveru denníka The Times of Israel Netanjahu vo svojom príspevku. V prvej fáze vojny podľa neho chce Izrael predovšetkým „zničiť väčšinu nepriateľských síl“, ktoré z Pásma Gazy prenikli do Izraela a zabíjali civilistov i vojakov.

Úrad izraelského premiéra tiež uviedol, že reakcia Jeruzalema na útoky zbaví Hamas a Islamský džihád „schopnosti a túžby ohrozovať a poškodzovať občanov Izraela na mnoho rokov“. Izrael potom v noci na dnes znovu zaútočil na ciele Hamasu v Pásme Gazy.

Desiatky ľudí medzitým smerujú do centra, ktoré koordinuje pátranie po nezvestných. Niektorí so sebou majú napríklad zubné kefky či ďalšie osobné veci príbuzných, aby ich bolo možné identifikovať pomocou testov DNA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet