Na hlavný obsah

Konflikt v Izraeli neutícha: Pásmo Gazy čelilo v noci bombardovaniu

Nočné údery potvrdila aj izraelská armáda.

Konflikt v Izraeli neutícha: Pásmo Gazy čelilo v noci bombardovaniu
Izraelskí vojaci zaujímajú svoje pozície pri izraelskej hranici s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Pásmo Gazy čelilo aj v pondelok (9. 10.) v noci bombardovaniu zo vzduchu, ktoré vykonáva izraelské letectvo v reakcii na útok palestínskeho hnutia Hamas na izraelskom území.

Informujú o tom novinári medzinárodných médií, ktorí sú na mieste. Nočné údery potvrdila v utorok (10. 10.) ráno aj izraelská armáda, ktorá uvádza, že má pod kontrolou celú hranicu s pásmom Gazy.

O explóziách v pásme Gazy informujú spravodajcovia staníc CNN aj BBC. Podľa spravodajcu stanice CNN Nica Robertsona, ktorý sa nachádza na juhu Izraela pri hraniciach s palestínskym územím, boli nad Pásmom Gazy vidieť „veľké záblesky na oblohe“ a počuť výbuchy. Nad juhom Izraela sa podľa CNN pohybovali tiež bojové lietadlá, vrtuľník či bezpilotné prostriedky.

Štáb stanice Al-Džazíra, ktorý je priamo v Pásme Gazy, musel kvôli útokom okolo 02: 00 SELČ prerušiť vysielanie a odísť do krytu. Stanica v tejto súvislosti pripomína izraelský útok na budovu, ktorý v roku 2021 zničil kancelárie tejto stanice aj agentúry AP.

Izraelská armáda informovala, že v noci uskutočnila údery v pásme Gazy proti miestam a zariadeniam, ktoré využíva palestínske hnutie Hamas. Armáda tiež podľa agentúry Reuters uviedla, že má pod kontrolou celú hranicu s pásmom Gazy a že za posledných 24 hodín nezaznamenala jej nepovolené prekročenie. Pod kontrolou má aj plot na hranici, kde porušené časti zaminovala.

Zahynuli stovky ľudí

Pri izraelských náletoch v pásme Gazy bolo od soboty zabitých najmenej 770 Palestínčanov a 4 000 bolo zranených. Uviedlo to ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, kde vládne radikálne islamistické hnutie Hamas, ktoré v sobotu začalo teroristické útoky na Izrael.

Najmenej 18 Palestínčanov od soboty zahynulo tiež na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde Hamas nevládne.

Na izraelskej strane je hlásených vyše 900 zabitých Izraelčanov, z toho 123 vojakov a vyše 40 policajtov. Zranených je vyše 2700. Ďalšie desiatky Izraelčanov Hamas uniesol do Gazy.

Spravodajský web BBC s odvolaním sa na OSN napísal, že pri stretoch s izraelskými silami zahynulo 17 Palestínčanov, vrátane štyroch detí, a že 295 ďalších Palestínčanov bolo zranených, z toho 23 izraelskými osadníkmi. Na Západnom brehu Jordánu vládne palestínska samospráva Mahmúda Abbása, nie radikálny Hamas, ktorý ovláda Gazu.

Údery podľa svedkov na mieste a tlači zasiahli tiež rezidenčné komplexy, nemocnice či jednu mešitu. Izraelská armáda už skôr uviedla, že útočí na ciele späté s hnutím Hamas či Islamský džihád.

Podľa tlače sa však stále bojuje aj v južnej časti Izraela, kde bezpečnostné zložky pri prestrelke zabili jedného palestínskeho ozbrojenca. Nie je jasné, či sa dostal na územie Izraela v sobotu (7. 10.) pri rozsiahlom a krvavom útoku hnutia Hamas alebo neskôr. V oblasti boli počuť v noci na utorok aj varovné sirény, píše server Times of Israel.

Vo svojom pondelňajšom prejave izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že izraelská reakcia na útok hnutia Hamas sotva začala a bude mať dosah na celé generácie Palestínčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet