Na hlavný obsah

Ak Izrael zaútočí na civilistov v Gaze, zabijeme rukojemníkov, vyhlásil Hamas

Hnutie sa vyhráža zabíjaním unesených civilistov.

Ak Izrael zaútočí na civilistov v Gaze, zabijeme rukojemníkov, vyhlásil Hamas
Ilustračná snímka - mnoho ľudí je po útokoch v Izraeli nezvestných. Foto: TASR/AP

Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok (9. 10.) pohrozilo, že po každom neohlásenom útoku izraelskej armády na civilistov v pásme Gazy zabije izraelského civilného rukojemníka. Informuje o tom agentúra AP.

Hovorca Brigád Izaddína Kasáma (vojenského krídla Hamasu) abú Ubajda v nahrávke povedal, že Izrael v uplynulých hodinách intenzívne útočil na civilné oblasti v Gaze.

„Rozhodli sme sa s tým skoncovať a odteraz vyhlasujeme, že akýkoľvek útok na našich ľudí v ich domoch bez predchádzajúceho varovania bude, žiaľ, čeliť poprave jedného z civilných rukojemníkov, ktorých zadržiavame,“ povedal. Presný počet zajatých Izraelčanov po sobotnom (7. 10.) útoku zatiaľ nie je známy.

Úrady sa usilujú o prepustenie

Izraelské úrady vyhlásili, že sa usilujú o prepustenie najmenej 100 rukojemníkov, ktorých zajali militanti z hnutia Hamas.

Člen vedenia Hamasu Hossam Badran v pondelok uviedol, že Hamas zatiaľ nie je otvorený vyjednávaniu o výmene zajatcov s Izraelom. Hnutie Hamas v sobotu z pásma Gazy zaútočilo tisíckami rakiet na Izrael, pričom jeho militanti súčasne na mnohých miestach prenikli na izraelské územie. Izrael reagoval intenzívnymi leteckými a delostreleckými útokmi na Gazu.

V Izraeli si útoky Hamasu vyžiadali najmenej 800 obetí, úrady z pásma Gazy hlásili najmenej 560 mŕtvych.   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet