Na hlavný obsah

Po zemetrasení, ktoré zasiahlo Slovensko, môžu ľudia poisťovniam nahlasovať škody. Mali by tak urobiť čo najskôr

Existuje aj možnosť videoobhliadky na diaľku.

Po zemetrasení, ktoré zasiahlo Slovensko, môžu ľudia poisťovniam nahlasovať škody. Mali by tak urobiť čo najskôr
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Poisťovne vyzývajú klientov, ktorých postihlo pondelkové zemetrasenie, aby ich kontaktovali čo najskôr. Redakcia RTVS zisťovala, čo preplácanie škôd ovplyvňuje najviac.

Poškodenia možno poisťovniam nahlásiť telefonicky cez aplikáciu alebo web. Ak to stav domu dovolí, škody si treba nafotiť. Niektoré poisťovne ponúkajú aj možnosť videoobhliadky na diaľku, aby sa konanie urýchlilo. Ak sa s odstupom času ukáže, že škody sú väčšie, je možné ich doplniť dodatočne.

Viac o preplácaní škôd zisťovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Poisťovne zriaďujú tímy odborníkov, ktorí sa venujú iba likvidácii týchto škôd a dávajú inštrukcie, čo majú ľudia robiť a ako postupovať,“ informovala hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková.

Väčšina poistiek riziko zemetrasenia zahŕňa v základnom balíku. Vyplácanie poistného často obmedzuje stupeň zemetrasenia. Nerozhoduje však magnitúdy richterovej stupnice. „Pri zemetraseniach si treba uvedomiť, že v podstate pracujeme s dvoma škálami. To, čo zaujíma poisťovne, je vlastne intenzita toho zemetrasenia, ako sa prejavila dajme tomu na škodách a na postihnutí ich majetku. Tá má 12 stupňov,“ vysvetlil geológ Ján Madarás.

Poisťovne požiadali seizmológov o posudok

Poisťovne zvyčajne uznávajú škody pri stupni intenzity šesť a viac. Požiadali preto seizmológov o posudok. Ten však nebude vypracovaný skôr ako na budúci týždeň.

„V tej epicentrálnej oblasti, a to odhadujem teda na nejaký okruh možno 10 – 15 kilometrov od epicentra, ten šiesty stupeň bude dosiahnutý, možno aj siedmy stupeň. Musíme byť aj veľmi opatrný a korektný ktoré obce ešte by spadali do toho okruhu,“ dodal Madarás.

Tí, ktorí svoje domy poistené nemali, si na finančnú pomoc musia počkať. O tom, či im štát pošle nejaké peniaze, rozhodne budúca vláda. „Je zmrazená rezerva aj vlády aj rezerva predsedu vlády. Takže ja neviem vyčleniť okamžite nejaké finančné prostriedky. Ale ak príde nová vláda, ktorá získa podporu a dôjde k odmrazeniu týchto rezerv, tak samozrejme je táto možnosť,“ uviedol premiér vlády Ľudovít Ódor.

Poisťovňa musí peniaze vyplatiť do 15 dní od skončenia vyšetrenia škôd. Ak šetrenie trvá viac ako mesiac, poistený si môže požiadať o zálohu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko