Na hlavný obsah

Mak absolvoval 23-hodinovú cestu na Slovensko: Reprezentovať je vždy česť

Mak vo finále Austrálskeho pohára strelil víťazný gól FC Sydney.

Mak absolvoval 23-hodinovú cestu na Slovensko: Reprezentovať je vždy česť
Na archívnej snímke slovenský futbalista Róbert Mak. Foto: TASR

Slovenský futbalista Róbert Mak prišiel na reprezentačný zraz unavený po dlhom cestovaní, zároveň však na ňom bolo vidieť spokojnosť po dosiahnutí čerstvého úspechu. V sobotnom (7. 10.) finále Austrálskeho pohára strelil víťazný gól FC Sydney a prispel k triumfu 3:1 nad Brisbane Roar. Tridsaťdvaročný krídelník sa presadil v 72. minúte, v 84. minúte ho tréner vystriedal.

„Získať akúkoľvek trofej je veľmi pekné. Nám sa to podarilo ešte pred sezónou a navyše na našom štadióne, na ktorom bola vynikajúca atmosféra. Potešilo ma, že som k triumfu prispel gólom a zápas i oslavy som si užil, aj keď pre mňa boli krátke. Už na druhý deň ráno som totiž absolvoval 23-hodinovú cestu na Slovensko. Pohár však máme a dúfam, že aj v lige sa nám podarí získať titul. V Austrálii sa cítim veľmi dobre, v mužstve vládne dobrá atmosféra a aj život v krajine nie je zlý. Akurát to cestovanie na Slovensko je náročné, ale už som si zvykol. Sám som si vybral túto možnosť, no chodím sem rád a reprezentovať bola pre mňa vždy česť,“ povedal Mak, ktorý na vrcholnej úrovni získal celkovo siedmu klubovú trofej.

Body z Luxemburska môžu zaručiť postup

Dobre sa tak naladil na blížiace sa zápasy kvalifikácie ME 2024 proti Portugalsku a Luxembursku. Cieľ Slovákov je priblížiť sa v nich k postupu na šampionát.

„Vieme, o čo hráme. Čakajú nás dva ťažké zápasy a potrebujeme získať aspoň tri body. Najmä z Luxemburska, tie by nám mohli zabezpečiť postup na ME, ale bude to náročné. Musíme sa o ne ako vždy pobiť na ihrisku.“

Mak v domácom dueli proti Portugalcom nehral, videl ho z inej perspektívy. „Každý chce byť na ihrisku a mňa trošku mrzelo, že som nehral. No môžem povedať, že sme odohrali veľmi dobrý zápas, ktorému by viac pasovala remíza. Teraz to bude o niečom inom. Portugalci sú doma a budú sebavedomejší, my sa preto musíme pripraviť ešte lepšie ako minule, aj keď na zápasy proti silnejším súperom sa dokážeme vyhecovať,“ konštatoval Mak.

Tréner Francesco Calzona avizoval, že s ním počíta na post „deviatky“. Mak s tým nebude mať žiadny problém. „Viackrát v kariére som hral útočníka. Nastupoval som na tomto poste v Zenite Petrohrad, PAOK Solún a dokonca aj v reprezentácii, ak ma pamäť neklame, tak to bolo v zápase proti Španielsku v Oviede. Je na trénerovi, kam ma zaradí, ale hovorím, že táto pozícia mi nie je cudzia. Nie je však podstatné, kde budem hrať, ale aký výkon predvedie celé mužstvo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport