Na hlavný obsah

Martina Hojsíka zvolili za podpredsedu europarlamentu

Nastúpi namiesto Michala Šimečku, ktorý si uplatní mandát v Národnej rade SR.

Martina Hojsíka zvolili za podpredsedu europarlamentu
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Europoslanca Martina Hojsíka v stredu (18. 10.) zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu. Nastúpi namiesto Michala Šimečku (Progresívne Slovensko), ktorý nastúpi ako poslanec do Národnej rady SR.

Do funkcie podpredsedu europarlamentu ho navrhla frakcia Obnovme Európu, ktorej je členom. Ďalšie politické skupiny svojich kandidátov nenavrhli. V aklamačnej voľbe ho podporilo celé plénum, nikto jeho zvolenie nenamietal.

“To, že sa našla veľká politická zhoda naprieč politickým spektrom aj medzi liberálnymi kolegami na mojom mene, vnímam ako ocenenie mojej doterajšej práce ako europoslanca,” zareagoval na zvolenie Martin Hojsík. Od začiatku mandátu sa venuje najmä lepšej ochrane životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat.

Nový záväzok prijíma podľa svojich slov s pokorou a odhodlaním do ďalšej práce. „Dôležitou pre mňa bude kontinuita na poste podpredsedu Európskeho parlamentu. Budem naďalej posilňovať spoluprácu s európskymi partnermi a presadzovať silné ukotvenie Slovenska v Európskej únii,“ zhrnul Hojsík.

Po Michalovi Šimečkovi, bude druhým Slovákom na tomto poste. Zastávať ho bude do ďalších eurovolieb, ktoré budú o rok v júni. Michala Šimečku v europarlamente nahradí Jozef Mihál, ktorý je podľa výsledkov volieb z roku 2019, prvým náhradníkom. Europoslanec Michal Wiezik si neuplatní mandát, ktorý získal v slovenských parlamentných voľbách a zostáva členom Európskeho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko