Na hlavný obsah

Niekoľko desiatok ľudí v Berlíne oslavovalo útok hnutia Hamas na Izrael

Mesto však ako prejav solidarity s Izraelom nasvietilo Brandenburskú bránu.

Niekoľko desiatok ľudí v Berlíne oslavovalo útok hnutia Hamas na Izrael
Berlín v sobotu večer vyjadril solidaritu s Izraelom nasvietenou Brandenburskou bránou Foto: Twitter/Israel

Niekoľko desiatok ľudí v Berlíne v noci na nedeľu (8. 10.) oslavovalo útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael, polícia zhromaždenie pre skandovanie nenávistných protiizraelských hesiel rozpustila. V sobotu počas dňa zase palestínski aktivisti rozdávali v Berlíne sladkosti.

Sami na sociálnej sieti X uviedli, že je to na oslavu víťazstva odporu proti Izraelčanom. Spolková ministerka obrany Nancy Faeserová už počas soboty (7. 10.) oznámila, že z preventívnych dôvodov Nemecko posilnilo stráženie židovských objektov.

Oba incidenty sa odohrali v berlínskej štvrti Neukölln. Skupina, ktorá podporuje palestínskych väzňov, vo štvrti rozdávala zákusok baklavu. Na zverejnených snímkach je vidieť, ako muž s palestínskou vlajkou cez chrbát rozdáva okoloidúcim sladké pečivo. Polícia uviedla, že niekoľko ľudí identifikovala a že boli podané trestné oznámenia.

„Nech žije odpor palestínskeho ľudu. Rozdávame sladkosti na (bulvári) Sonnenalle v Berlíne k oslave víťazstva odporu, „uviedlo aktivistické hnutie na X.

Izraelská ambasáda v Berlíne aktivistov kritizovala za to, že zatiaľ čo demokrati sú šokovaní, oni zneužívajú nemeckú demokraciu na oslavu vrážd izraelských civilistov. „Tu slová nestačia. Títo podporovatelia teroru sa musia zodpovedať za použitie všetkých prostriedkov právneho štátu, „uviedla ambasáda.

O niekoľko hodín neskôr sa opäť na bulvári Sonnenalle zišlo asi päť desiatok ľudí, ktorí skandovali násilné a protiizraelské heslá. Kvôli týmto nenávistným provolaniam policajti zhromaždenie krátko po začiatku ukončili. Polícia povedala, že udalosť zdokumentovala, aby mala dôkazy pre trestné stíhanie.

Nielen v Berlíne, ale po celej krajine posilnilo Nemecko stráženie židovských objektov. „Ochrana Židov je našou najvyššou prioritou. Preto sme okamžite reagovali, „uviedla ministerka vnútra Faeserová.

Berlín v sobotu večer vyjadril solidaritu s Izraelom nasvietenou Brandenburskou bránou vo farbách vlajky židovského štátu. V nedeľu popoludní sa potom v nemeckej metropole koná manifestácia na podporu Izraelčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet