Na hlavný obsah

Novobanský tajch po 27 rokoch vypustia, dočkal sa komplexnej rekonštrukcie

Tajch bol dlhodobo v havarijnom stave.

Novobanský tajch po 27 rokoch vypustia, dočkal sa komplexnej rekonštrukcie
Novobanský tajch. Foto: RTVS

Patrí medzi významné rekreačné oblasti v regióne a priťahuje aj rybárov. Novobanský tajch po 27 rokoch vypustia a komplexne zrekonštruujú. S prácami začnú už o niekoľko dní.

Novobannský tajch je dlhodobo v havarijnom stave. Viac ako 15 rokov nefunguje dnový výpustný systém. Rekonštrukciu potrebuje aj bezpečnostný prepad spolu s odtokovým kanálom, ktorému hrozí zasypanie.

„Zároveň je na dne vodnej nádrže tajch, práve pre nefunkčný dnový systém takmer dva metre sedimentov, ktoré defacto znemožňujú akékoľvek využitie tejto vodnej nádrže,“ informoval primátor Novej Bane Branislav Jaďuď.

Viac o vodnom tajchu zisťoval redaktor RTVS:

S vypúšťaním sa začne v pondelok (16. 10.) a potrvá až do zimných mesiacov. Denne z tajchu ubudne približne 20 centimetrov vody. Pre problémy s výpustným systémom bude vodu odčerpávať špeciálna technika.

„Ide o nasávací systém, násosku, ktorá bude čerpať vodu z hladiny. A tieto vody vyústia do bezpečnostného prepadu,“ objasnil námestník vodohospodárskej prevádzky Tomáš Ič.

Mesto bude opravy financovať pomocou úveru z envirofondu. Celkovo investujú 803-tisíc eur. Pôvodne chceli využiť eurofondové výzvy. „Avšak tie boli zamerané na iné kritéria, ako na takúto vodnú nádrž, ktorá by potrebovala riešiť haváriu,“ dodal aďuď.

Na náročnú akciu sa pripravujú aj rybári, ktorí plánujú ryby z tajchu postupne premiestniť. „Vylovené ryby pôjdu čo najskôr do našich vôd. Komunikujeme aj s radou Slovenského rybárskeho zväzu v Žiline, pretože tá nám môže poskytnúť či už techniku, alebo materiál,“ uviedol tajomník Slovenského rybárskeho zväzu Nová Baňa Pavol Lipták.

Po vypustení nasleduje čistenie dna spolu s opravou výpustných systémov. Poslednou etapou bude opätovné napúšťanie. Samospráva odhaduje dobu rekonštrukcie na približne dva roky. To, či je tento odhad reálny, sa ukáže až po vypustení a následnom vyčistení dna tajchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny