Na hlavný obsah

Situácia je naklonená v prospech prezidentky, Andrej Danko ťahá za kratší koniec, tvrdí politológ

Reagoval na prezidentkino odmietnutie ministerskej nominácie.

Situácia je naklonená v prospech prezidentky, Andrej Danko ťahá za kratší koniec, tvrdí politológ
Politológ Marián Sekerák. Foto: RTVS

„Politicky je situácia naklonená v prospech pani prezidentky. Andrej Danko ťahá za kratší koniec, či sa mu to páči, alebo nie,“ povedal politológ Vysokej školy AMBIS v Prahe Marián Sekerák.

Reagoval tak na štvrtkové (19. 10.) vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá odmietla nomináciu strany SNS Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia.

Podľa politológa sa prezidentka nachádza v pre ňu politicky ideálnom časovom rámci a má manévrovací priestor, kedy môže podobné – z jej pohľadu nevhodné – nominácie odmietnuť.

Ďalší postup bude spočívať vo vyjednávacej sile predsedu Smeru-SD Roberta Fica, dodal Sekerák. „A to, ako sa mu podarí presadiť existujúce mená nominantov, prípadne presvedčiť koaličného partnera, v tomto prípade Andreja Danka, aby stiahol svoju nomináciu a navrhol niekoho iného,“ vysvetlil.

To, kto bude nakoniec ministrom životného prostredia, podľa Sekeráka závisí aj od Andreja Danka. „Je to na ňom, ako sa rozhodne ďalej postupovať. Či bude akceptovať legitímne dôvody predložené prezidentkou, alebo sa nechá presvedčiť v rámci vnútrokoaličných rokovaní o prípadnej zmene nominanta,“ dodal.

Danko už v minulosti stál za niektorými koaličnými konfliktami. Ak by nakoniec nomináciu Rudolfa Huliaka odmietol stiahnuť, bolo by to podľa politológa kuriózne. „Keďže sa koalícia iba teraz rodí a už by stála na svojom začiatku zoči-voči takejto výzve, to by bolo pomerne kuriózne,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko