Na hlavný obsah

Pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa, v ktorého diecéze kňaz organizoval orgie

Podľa médií diecézou otriasli podobné škandály aj v minulosti.

Pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa, v ktorého diecéze kňaz organizoval orgie
Pápež František. Foto: TASR/AP

Vatikán v utorok (24. 10.) oznámil, že pápež František prijal rezignáciu poľského biskupa Grzegorza Kaszaka. Poľské médiá jeho odchod spájajú s prípadom kňaza, ktorý údajne v jeho diecéze v meste Dombrowa Górnicza organizoval sexuálne orgie s prostitútom. Informovala o tom agentúra AFP.

Mesto Dombrowa Górnicza je súčasťou sosnowieckej diecézy. Škandál vyšiel najavo, keď muž počas večierka upadol do bezvedomia a na pomoc mu museli privolať zdravotnú pohotovosť. Podľa poľských médií prostitút skončil v starostlivosti lekárov v dôsledku predávkovania liekmi na erekciu.

Diecéza v reakcii na správy o škandále uviedla, že kňaz „Tomasz Z. a ďalší dvaja laici sa dopustili veľmi vážneho porušenia morálnych noriem, ktoré cirkev netoleruje a dôrazne odsudzuje“.

Biskup Kaszak požiadal v utorok v samostatnom vyhlásení o „odpustenie“ za svoje „ľudské slabosti“. Kaszaka vysvätili za biskupa v roku 1989 a sosnowiecku diecézu viedol od roku 2009.

Škandály z minulosti

Miestne médiá pripomenuli, že diecézou otriasli sexuálne škandály aj v minulosti. Ako príklad uviedli prípad riaditeľa miestneho kňazského seminára, ktorého údajne prichytili pri bitke v nočnom klube pre gejov.

Portál onet.pl uvádza, že Kaszak čelil kritike za nedostatočnú transparentnosť aj v prípade z marca tohto roku, keď nečakane zomreli dvaja duchovní Sosnoweckej diecézy. Podľa neoficiálnych informácií 46-ročný kňaz zabil o 20 rokov mladšieho diakona a potom spáchal samovraždu.

Povesť katolíckej cirkvi v Poľsku v posledných rokoch poškodili obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí a mladistvých kňazmi. V dôsledku týchto škandálov odstúpilo niekoľko biskupov, informuje agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet