Na hlavný obsah

Pietne miesta sa počas Dušičiek menia na výstavu plastu. Ekológovia vyzývajú dať prednosť prírodným materiálom a sklu

Umelé kvety a vence sú záťažou pre životné prostredie.

Pietne miesta sa počas Dušičiek menia na výstavu plastu. Ekológovia vyzývajú dať prednosť prírodným materiálom a sklu
Umelé kvety a kahance na hrobe. Foto: RTVS

Aby sa pietne miesta nezmenili na výstavu plastu. Ekológovia v týchto dňoch vyzývajú ľudí, aby pri spomienke na zosnulých a návšteve cintorínov volili dekorácie radšej z prírodných materiálov. Umelé kvety a vence znamenajú záťaž pre životné prostredie.

Žlté, červené či ružové umelé kvety v plastových miskách lemujú počas októbra plochy pred obchodmi, domami či cintorínmi.

„Tých plastových je stále viac. Ako by sme sa pretekali, kto bude mať farebnejší hrob. Plasty sú rôzneho druhu, sú kombinované. Spôsobujú to, že sú nerecyklovateľné, skončia na skládke,“ hovorí predseda organizácie Priatelia Zeme-SPZ Branislav Moňok.

Ekologickým možnostiam, ako si uctiť Pamiatku zosnulých sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Podľa environmentalistu existujú prírodné alternatívy, ktoré sú určite priaznivejšie pre životné prostredie. „Aj tie prírodné kvety skončia svoj život, ale my im dávame potom druhú šancu, dokážeme ich vytriediť, skompostovať,“ dodáva Moňok.

Pre niekoho opadané javorové listy. Pre pani Helenu cenné komponenty na výrobu jesenných aranžmánov, konkrétne ruží. Zastihli sme ju v Púchove, ako zbiera konáriky z tuje a listy.

„Stred si ohnem, snažím sa, aby to vyzeralo ako lupienok. Zas stred zohnem, pokrčím, priložím. Vydrží niekoľko mesiacov. Keď to zatiahneme, vzniká ružička,“ vysvetľuje postup amatérska aranžérka Helena Benkovská.

K ružiam potom pridáva ďalšie poklady z prírody. Oceňuje trávy aj bodliaky. „Môžeme využiť makovičky, klasy, rôzne šišky. Hlavne svoje, zo záhrady, nič nás to nestojí. Len trochu času,“ pokračuje pani Helena.

Nahradiť plast sklom

Aj na kvetovej farme v Bielych Karpatoch učia ľudí, ako si rýchlo a lacno pripraviť spomienkový veniec. A nielen ten.

„Snažíme sa ich vyrobiť tak, aby boli stopercentne kompostovateľné. Používame liany, to je základ – dreviny, trvalkové kvety, hortenzie, šípky,“ vymenováva majiteľka kvetinovej farmy v Zabudišovej Daniela Mošková.

Na kopaniciach majú pozitívnu štatistiku. Čoraz viac ľudí má záujem o prírodnú dekoratívnu flóru z tamojších záhrad a lúk.

„Snažíme sa ľuďom ponúknuť alternatívu, aby mohli kúpiť ekologický kvet, lokálny, sezónny, vypestovaný na Slovensku, bez umelých hnojív, pesticídov,“ dodáva Mošková.

Podľa odborníkov pomôže, aj keď nahradíme plastové kahance za sklenené

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko