Na hlavný obsah

Politológov krok Petra Pellegriniho neprekvapil. Spoločné vládnutie so Smerom môže viesť k zániku Hlasu, tvrdia

Podľa slov politológov minulosť strán ich predurčovala k spolupráci.

Politológov krok Petra Pellegriniho neprekvapil. Spoločné vládnutie so Smerom môže viesť k zániku Hlasu, tvrdia
Peter Pellegrini počas parlamentnej schôdze. (archív september 2022) Foto: RTVS/Jaroslav Novák

Rozhodnutie Petra Pellegriniho nebolo pre politológov prekvapením. Rokovania s Progresívnym Slovenskom mali podľa nich slúžiť na to, aby si upevnil pozíciu popri Robertovi Ficovi a získal čo najlepšie podmienky.

Politológovia upozorňujú, že spoločné vládnutie Smeru a Hlasu môže napokon viesť k zániku Pellegriniho politickej strany. Spoločná stranícka minulosť lídrov Smeru a Hlasu ich predurčovala k tomu, aby sa napokon stretli vo vláde. Myslí si to politológ.

Reakcie politológov zmapovala v spravodajstve RTVS Monika Maťová:

„Vychádzajú z jedného prostredia. Tým pádom sa všetkým poslancom a straníkom ľahšie jednalo ako so stranami, ktoré boli vždy v opozícii. Ale vôbec tá možnosť, že by mohol pán Pellegrini vytvoriť koalíciu s PS, SaS a KDH mu možno dala inú pozíciu pri vyjednávaní s Ficom, ako keby takúto možnosť nemal,“ povedal politológ Samuel Abrahám.

„Bolo jasné od začiatku, že Peter Pellegrini prikývne na koalíciu so stranou Smer. K tomu sa teraz pridá poslanecký klub SNS. Takže Slovensko bude mať na čele vládu, ktorú poskladajú tí istí politici, ktorí majú zodpovednosť za to, čo sa na Slovensku odohrávalo v období 2012 – 2018 až 2020,“ pripomenul politológ Gregorij Mesežnikov.

Politológ si nevie predstaviť vládu dvoch rovnakých strán

„Ak by sa potvrdili chýry, že takáto vláda bude fungovať v zložení, že Fico by bol predsedom vlády a Pellegrini predsedom parlamentu, mám vážnu obavu o to, ako dlho môže vlastne zostať Hlas na politickej scéne. Nie je logické, aby v jednej malej krajine existovali v parlamente a vo vláde dve sociálne demokracie,“ skonštatoval ďalší z politológov Miroslav Řádek.

„Tým, že sa teraz spoja, veľmi ťažko možno rozoznávať rozdiely. Čiže šanca, že sa to nejakým spôsobom, nechcem povedať, že spojí, ale rozplynie, je tu dosť veľká. Hlavne ak pán Pellegrini zoberie post predsedu parlamentu,“ tvrdí Abrahám.

Abrahám si myslí, že práve Pellegrini bude zárukou, aby trojkoalícia riadne fungovala. „Každopádne, ak by sa Fico odhodlal k nociam dlhých nožov, vždy je tu alternatíva, že by preskočil do druhej koalície. Čo si nemyslím, že hrozí, ale v každom prípade tá možnosť tu je,“ dodáva politológ.

Aby sa to nestalo, trojkoalícia podľa Abraháma bude musieť plniť predvolebné sľuby v čo najväčšej možnej miere.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko