Na hlavný obsah

Poľská spoločnosť plánuje výstavbu novej jadrovej elektrárne. Vyrásť by mohla neďaleko Osvienčimu

Postaviť by ju mohli v obci Stawy Monowskie.

Poľská spoločnosť plánuje výstavbu novej jadrovej elektrárne. Vyrásť by mohla neďaleko Osvienčimu
Na ilustračnej snímke jadrová elektráreň. Foto: RTVS

V Poľsku by mohla blízko Osvienčimu vzniknúť ďalšia jadrová elektráreň s využitím malých reaktorov BWRX-300. Jej výstavbu v obci Stawy Monowskie plánuje spoločnosť Orlen Synthos Green Energy so sídlom vo Varšave. Ide o spoločný podnik PKN Orlen a Synthos Green Energy. 

Zámer zahŕňa výstavbu a prevádzku až štyroch modulárnych jadrových reaktorov technológie BWRX-300 s celkovým hrubým výkonom nepresahujúcim 1300 megawattov (MW), zistila ČTK z informačného systému EIA.

Elektráreň by mohla stáť zhruba sedem kilometrov západne od centra Osvienčimu. Zámer počíta až so štyrmi energetickými blokmi, každý zahŕňa modulárny jadrový reaktor a tiež budovu velínu a strojovňu s turbínou a generátorom.

Zahŕňať by mala aj pomocné budovy zahŕňajúce administratívne priestory, dielne a sklady vyhoreného paliva a úložisko rádioaktívneho odpadu.

Potrebovali by novú infraštruktúru

Vybudovať by museli aj potrebnú technickú infraštruktúr zahŕňajúcu okrem iného odber vody, čerpaciu stanicu, vodovodné potrubie na dopĺňanie chladiaceho okruhu elektrárne, infraštruktúru chladiaceho systému, elektrické rozvádzače a vedenie vysokého napätia. Predpokladá sa, že zámer sa uskutoční vo viacerých fázach.

Vyrobená elektrina by mohla zásobovať priemyselné závody skupiny Synthos. Tie sa nachádzajú v blízkosti plánovanej elektrárne, priamym vedením, ako aj národnú energetickú sústavu.

Teplo by sa mohlo prípadne využiť vo výrobných procesoch výrobných závodov alebo sa môže dodávať do miestnej teplárenskej siete. Investor zatiaľ nemá k dispozícii podmienky na pripojenie k energetickej sústave. Tie sa stanovia v spolupráci s prevádzkovateľom prenosovej siete.

Poľská štátna energetická spoločnosť Poľské jadrové elektrárne (PEJ) podpísala 27. septembra dohodu s konzorciom amerických firiem Westinghouse a Bechtel o výstavbe prvej jadrovej elektrárne v krajine.

Mala by vyrásť na severe Poľska na pobreží Baltského mora v obci Choczewo. Výstavba má podľa súčasného harmonogramu začať v roku 2026 a elektráreň by mala začať prevádzku v roku 2033. Jadrové elektrárne majú Poľsku pomôcť pri odklone od uhlia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet