Na hlavný obsah

Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení, do parlamentných kresiel však nezasadnú všetci kandidáti

Prevziať si ich neprišli všetci.

Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení, do parlamentných kresiel však nezasadnú všetci kandidáti
Novozvolení poslanci v historickej budove Národnej rady SR pri preberaní osvedčenia o zvolení. Foto: RTVS

Osvedčenia o zvolení do Národnej rady (NR) SR si poslanci prevzali v pondelok (9. 10.) v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Odovzdal im ich predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Delegovaní zástupcovia sa stanú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát. Sľuby budú skladať na ustanovujúcej schôdzi NR SR.

So ziskom 22,94 percenta hlasov voličov zvíťazila v parlamentných voľbách 30. septembra strana Smer-SD, ktorá bude mať v pléne 42 kresiel. Druhé najsilnejšie hnutie Progresívne Slovensko (17,96 percenta) obsadí 32 kresiel. Strana Hlas-SD dostala podporu 14,70 percenta voličov, čo jej prinieslo 27 poslaneckých mandátov.

Koalícia OĽANO a priatelia (8,89 percenta) bude mať 16 kresiel, KDH (6,82 percenta) získalo 12 mandátov. Do parlamentu sa so ziskom 6,32 percenta hlasov prebojovala aj strana Sloboda a Solidarita, ktorej prislúcha 11 mandátov a Slovenská národná strana, ktorá po volebnom výsledku 5,62 percenta obsadí 10 poslaneckých kresiel.

Ustanovujúcu schôdzu zvolá prezidentka Zuzana Čaputová. Riadiť ju bude doterajší predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Do jeho rúk zložia noví poslanci slávnostne sľub a následne si zvolia nového predsedu Národnej rady SR, ktorý potom prevezme vedenie schôdze.

Osvedčenie o zvolení si neprevzali všetci znovuzvolení poslanci. Podľa informácií RTVS si ho neprevzali traja poslanci z SaS, jedna poslankyňa za Smer-SD, PS a poslankyňa koalície OĽANO a priatelia Anna Záborská. Pokiaľ poslanec chýba, doručia mu osvedčenie poštou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko