Na hlavný obsah

Prehnaná dráma za nemalé peniaze, opísal nočnú akciu proti migrantom bezpečnostný analytik

Akcia sa podľa neho dá pochopiť aj ako drahý tréning.

Prehnaná dráma za nemalé peniaze, opísal nočnú akciu proti migrantom bezpečnostný analytik
Predseda vlády SR Robert Fico počas prehliadky hranice. Foto: SITA/Diana Černak

Počas nočnej akcie na slovensko-maďarskej hranici polícia nezachytila ani jedného nelegálneho migranta. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) si tento fakt vysvetlil tým, že ich hliadky odstrašili. Bezpečnostný analytik Tomáš Beňuška je k tejto interpretácii skeptický.

Nepochybuje o tom, že akcia stála štát nemalé peniaze. Akciu nazval „prehnanou drámou“. „Neviem, odkiaľ čerpali informácie o tom, že očakávajú veľkú vlnu práve v túto noc, ale evidentne sa to celkom minulo účinku,“ skonštatoval.

Pozrite si celý rozhovor s bezpečnostným analytikom Tomášom Beňuškom:

Beňuška si myslí, že ide skôr o politiku a o pokus ukázať voličom novej vlády, že niečo robí, aj keď ide podľa neho o „prázdne akcie“. Prostriedky, ktoré sa pri akcii použili, ako drony či kamery s termovíziou, by mohli mať účinok. Slovensko by však muselo čeliť oveľa väčším vlnám prichádzajúcich migrantov.

Ak by pri tejto akcii išlo o akýsi tréning v modelovej situácii, našli by sa v nej podľa odborníka aj pozitíva. „Obávam sa, že je to príliš drahá záležitosť na to, aby sme vytvorili takýto tréning alebo simulácie tréningov,“ skonštatoval. Dodal, že takéto interpretácie sú skôr pokusom nájsť v zásahu polície niečo dobré.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko