Na hlavný obsah

Prezident USA Biden zle počul novinárov a musel korigovať svoju odpoveď na otázku o Izraeli a rukojemníkoch

Palestínski ozbrojenci stále zadržiavajú množstvo rukojemníkov.

Prezident USA Biden zle počul novinárov a musel korigovať svoju odpoveď na otázku o Izraeli a rukojemníkoch
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden zle počul otázku novinárov ohľadom Izraela a rukojemníkov, ktorých drží radikálne palestínske hnutie Hamas, a preto z jeho odpovede vyznelo, že by bol za odloženie izraelskej pozemnej operácie do pásma Gazy. S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom informuje agentúra Reuters.

V piatok Hamas prepustil prvé dve Američanky – matku s dcérou, ďalších asi 200 rukojemníkov ale palestínski ozbrojenci stále držia.

Osemdesiatročný prezident v piatok večer miestneho času dostal od novinárov pri nástupe do špeciálu Air Force One otázku, či by mal Izrael kvôli prepusteniu ďalších rukojemníkov odložiť chystanú pozemnú operáciu v Gaze, a odpovedal na ňu stručne: „Áno“.

Následne však Biely dom uviedol, že Biden bol ďaleko a v hlučnom prostredí otázku nepočul dobre. Myslel si, že sa ho novinári pýtajú, či by bol rád, keby bolo prepustených viac rukojemníkov.

Server denníka The Times of Israel informoval, že americká vláda i vlády niektorých európskych krajín, ktorých občania boli unesení, naozaj tlačia na Izrael, aby kvôli rukojemníkom odložil pozemnú inváziu do Gazy. Obávajú sa, že invázia na dohľadnú dobu zmarí snahy o prepustenie ďalších rukojemníkov, povedal denníku vysokopostavený diplomatický činiteľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet