Na hlavný obsah

Prezidentka poverila šéfa Smeru-SD Roberta Fica zostavením vlády, má na to 14 dní

Prezidentka sa so šéfom Smeru-SD stretla tvárou v tvár po dlhšej dobe.

Prezidentka poverila šéfa Smeru-SD Roberta Fica zostavením vlády, má na to 14 dní
Zľava šéf Smeru R. Fico a prezidentka Z. Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Smeru-SD Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní. Fico to oznámil v pondelok (2. 10.) po tom, čo si po sobotných (30. 9.) parlamentných voľbách prevzal poverenie na zostavenie vlády od prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko preto, aby vznikla vláda Slovenskej republiky,“ uviedol Fico. Nechcel oznamovať, v akom poradí bude s ďalšími stranami rokovať.

V pondelok sa hlava štátu okrem Fica stretne aj s predsedom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom.

V utorok (3. 10.) bude rokovať s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. V nasledujúcich dňoch budú pokračovať stretnutia s ďalšími lídrami. Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť strán a hnutí a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Stretli sa po dlhšom čase

Prezidentka sa so šéfom Smeru-SD stretla tvárou v tvár po dlhšej dobe. Zuzana Čaputová neprijímala lídra najmä z dôvodu osobných útokov na jej adresu.

Prezident musí vymenovať predsedu vlády

Ústavný právnik Kamil Baraník povedal, že prezidentka musí vymenovať predsedu vlády. Vláda po vymenovaní má 30 dní na to, aby predstúpila pred parlament a požiadala ho o vyslovenie dôvery, súčasne platí, že prezidentka svojim rozhodovaním zabezpečuje riadny chod orgánov.

Ústava SR nestanovuje časové lehoty na zostavenie vlády. „Ak by bol poverený líder víťaznej strany a viedol by dlhé rokovania, prezidentka by mohla ponechať dlhší časový úsek. Ešte sa nestalo, aby prezident vymáhal poverenie späť od niekoho, kto by nebol schopný zostaviť väčšinu v parlamente,“ vysvetlil.

Prezidentka poverila Roberta Fica zostavením vlády, tomuto aktu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko