Na hlavný obsah

Prezidentka odmietla tvrdenia, že by stopla plán poslať ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine

Pri tejto otázke však podľa nej treba rešpektovať výsledky volieb.

Prezidentka odmietla tvrdenia, že by stopla plán poslať ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta tvrdenia, že by sa postavila proti plánu ministerstva obrany poskytnúť ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Podľa jej slov prezident nedáva súhlas ani nesúhlas na poskytnutie takejto pomoci. Pri tejto otázke je však podľa nej potrebné rešpektovať výsledky volieb. Naďalej podporuje vojenskú pomoc Ukrajine v rámci možností Slovenska.

Reagovala tak na tvrdenia, o ktorých vo štvrtok (5. 10.) informoval Denník N. Ten uviedol, že prezidentka stopla plán poslať na Ukrajinu ďalší balík vojenskej pomoci. Na to mal podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian zareagovať aj tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Povedal, že ruskí agenti majú na Slovensku silný vplyv.

Zvažovaný balík dodávok pre Ukrajinu by podľa denníka zahŕňal napríklad muníciu. Po začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka Slovensko postupne odovzdalo Ukrajine rôznu vojenskú techniku a vybavenie vrátane systému protivzdušnej obrany S-300 a stíhačiek MiG-29.

Zuzana Čaputová, ktorá v máji vymenovala súčasnú dočasnú vládu premiéra Ľudovíta Ódora, dala v minulosti opakovane najavo, že Ukrajina potrebuje pomoc a kritizovala Rusko za jeho vojenský vpád do susednej krajiny.

„Prezidentka sa však stotožňuje s názorom premiéra, že pri tejto otázke je potrebné rešpektovať výsledky volieb a počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády, ktoré práve v týchto dňoch prebiehajú. V tomto čase by rozhodnutie o poskytnutí vojenského materiálu bolo precedensom pri zmene politickej moci aj v budúcnosti,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Smer, SNS aj Hlas sú proti vojenskej pomoci

Strana Smer-SD Roberta Fica sa dlhodobo stavia proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Rovnaký názor má aj SNS, s ktorou Smer údajne počíta v budúcej vládnej koalícii.

Tretí možný koaličný partner Smeru, strana Hlas-SD, tvrdil, že Slovensko už vyčerpalo možnosti vojenskej pomoci Ukrajincom. Toto vyhlásenie šéfa Hlasu Petra Pellegriniho však odmietol minister obrany Martin Sklenár, ktorý uviedol, že slovenská armáda má veľké množstvo techniky a zbraní, ktoré by mohla poskytnúť Ukrajine.

Tlačová agentúra Unian napísala, že Ukrajina mala poslednú šancu získať pomoc od Slovenska, ale prezidentka sa postavila proti pomoci. Tieto tvrdenia však prezidentka vo štvrtok vyvrátila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko