Na hlavný obsah

Približne 700-tisíc ľudí utieklo zo severu na juh pásma Gazy, uviedla izraelská armáda

Niekoľko nemocníc v severnej časti nebolo doteraz vyprataných.

Približne 700-tisíc ľudí utieklo zo severu na juh pásma Gazy, uviedla izraelská armáda
Palestínčania skúmajú škody v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Približne 700-tisíc ľudí z odhadovaného počtu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti pásma Gazy sa v posledných dňoch presunulo na juh oblasti. Serveru The Times of Israel (Tol) to povedal nemenovaný predstaviteľ izraelskej armády.

Dodal, že niekoľko nemocníc v severnej časti palestínskeho územia nebolo napriek výzve izraelskej armády na presun na juh doteraz vyprataných. Palestínske ministerstvo zdravotníctva, ktoré je v pásme Gazy pod kontrolou hnutia Hamas, uviedlo, že od začiatku konfliktu zomrelo kvôli izraelským úderom 4385 ľudí.

„Na severe pásma Gazy je 20 nemocníc, k dnešnému dňu ich bolo šesť už vyprataných, desať ešte nie a štyri odmietajú,“ uviedol. Obvinil tiež Hamas, že niektoré nemocnice využíva ako úkryty,“ pretože vie, že ide o citlivé miesto, ktorému sa vyhneme“.

Hamas už obvinil Izrael z explózie v nemocnici Al-Ahlí v pásme Gazy, pri ktorej zahynulo niekoľko stoviek ľudí. Podľa Izraela ale výbuch spôsobila chybne odpálená raketa militantnej skupiny Palestínsky islamský džihád.

Toto vysvetlenie podporila aj francúzska rozviedka. Niekoľko dní po incidente tiež nie je jasné, koľko ľudí presne zahynulo. Pôvodné vyhlásenie miestnych úradov hovorilo o 500 obetiach, podľa amerických tajných služieb je ale pravdepodobnejšie 100 až 300 mŕtvych.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari povedal, že približne pätina palestínskych rakiet odpálených od piatku dopadla na územie pásma Gazy krátko v dôsledku chybných výstrelov, čo si vyžiadalo obete na životoch.

Hagari tiež opätovne vyzval civilistov, ktorí zostávajú v meste Gaza a na severnom palestínskom území, aby sa presunuli do južnej časti oblasti.

Palestínski ozbrojenci z pásma Gazy vykonali 7. októbra prekvapujúci útok na Izrael, pri ktorom zahynulo vyše 1400 ľudí, a zhruba dve stovky ďalších uniesli. Izrael potom Hamasu sľúbil úplné zničenie a začal masívne bombardovanie pásma Gazy. Na palestínske územie tiež uvalil totálnu blokádu.

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré kontroluje Hamas, uviedlo, že na tomto palestínskom území zomrelo kvôli izraelským úderom od 7. októbra 4385 ľudí. To je o zhruba 250 mŕtvych viac, ako koľko uvádzalo piatkové vyhlásenie. Zranených bolo celkovo vyše 13.500 ľudí.

Vyhnaných bolo 1,4 milióna ľudí

Podľa údajov OSN bolo v Gaze v dôsledku tvrdých izraelských náletov vyhnaných zo svojich domovov už približne 1,4 milióna ľudí. Viac ako 544-tisíc z nich našlo útočisko v zariadeniach prevádzkovaných Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Ďalší sa uchýlili k príbuzným či priateľom. V pásme Gazy žije vyše dva milióny ľudí.

Hagari tiež uviedol, že armáda doteraz oznámila rodinám 210 rukojemníkov, že ich blízkych v súčasnosti zadržiavajú v pásme Gazy. Podľa jeho slov toto číslo nie je konečné, pretože armáda preveruje nové informácie o nezvestných. Tento počet nezahŕňa Američanky Judith Raananovú a jej dospievajúcu dcéru Nataliu, ktorých Hamas prepustil v piatok večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet