Na hlavný obsah

Priority budúcej vlády: Trojkoalícia má jasno v tom, na čom určite šetriť nebude

Základné piliere už partneri načrtli v koaličnej zmluve.

Priority budúcej vlády: Trojkoalícia má jasno v tom, na čom určite šetriť nebude
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak prezidentka vymenuje vládu, budúcej koalícii už nič nebude brániť v tom, aby pripravila programové vyhlásenie. Základné piliere už partneri načrtli v koaličnej zmluve.

Koaličný trojlístok tvrdí, že Slovensko je najchudobnejšie vo svojej histórii. Na sociálny štandard obyvateľov ale siahať neplánujú. Naopak, opatrenia novej vlády by mali zabezpečiť sociálny rast.

„Naším cieľom bude, aby sme v roku 2027 konštatovali zvýšenie životnej úrovne Slovenska a rast reálnych miezd,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Prioritám novej koalície sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Uvedomujeme si, že po období, ktoré tu bolo tri a pol roka, je v každej oblasti čo robiť. Ľudia očakávajú zlepšenie svojho života,“ dodal predseda strany SNS Andrej Danko.

Odborníci upozorňujú, že Slovensko sa rýchlo zadlžuje. V najbližších rokoch by mal štát ušetriť aspoň šesť miliárd eur.

„Ak to má znamenať to, že sa pozrieme na tých 10-20 percent najchudobnejších obyvateľov Slovenska, tak tam je úplne v poriadku, ak sa budú snažiť túto časť obyvateľstva ochrániť od negatívnych dôsledkov. Ale inak tá úloha ozdravenia verejných financií čo je pred budúcou vládou je taká obrovská, že sa to nedá spraviť bez toho, že by sa to nedotklo veľkej časti obyvateľstva,“ hovorí člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Zahranično-politické smerovanie

Budúca koalícia garantuje, že členstvo v NATO a Európskej únii ohrozené nie je. „Sme krajina, ktorá musí zachovať svoje členstvo v EÚ, v Severoatlantickej aliancii, nemeniť svoju zahranično-politickú orientáciu,“ vyhlásil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Ale dodávam veľmi jasne, pri razantnom pôsobení a pri ochrane národno-štátnych záujmov Slovenska,“ doplnil ho Fico. „Určite sa budú snažiť používať dvojitú rétoriku, jednu dovnútra k slovenským voličom, a druhú smerom k Bruselu,“ myslí si politologička Dagmar Kusá.

Zmeny chce budúci trojlístok urobiť v trestnom práve. „Musíme sa pozrieť na celý trestný systém z pohľadu efektívnosti sankcií, musíme sa pozrieť na manipulácie, ku ktorým došlo za posledné obdobie,“ hovorí Fico.

Novinkou je, že trojkoalícia chce spolupracovať aj v regiónoch. Stretávať sa plánujú nie len na úrovni parlamentnej koaličnej rady, ale zapájať chcú aj straníkov v krajoch a okresoch.

„To, že prenášajú túto koordináciu na krajskú a okresnú úroveň svedčí o tom, že chcú mať všetko pod kontrolou. Aby všetko bolo koordinované,“ priblížil politológ Grigorij Mesežnikov.

Základné piliere, ktoré partneri načrtli v koaličnej zmluve, budú detailnejšie popisovať v Programovom vyhlásení vlády. Na tom začnú pracovať po tom, ako prezidentka odobrí kandidátov na budúcich ministrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko