Na hlavný obsah

Opozícia reaguje na ministerské nominácie: Na svoju budúcu funkciu nemajú kompetencie, odkazuje OĽANO

Ku kritike sa pridalo aj PS.

Opozícia reaguje na ministerské nominácie: Na svoju budúcu funkciu nemajú kompetencie, odkazuje OĽANO
Nominantov na ministrov kritizuje OĽANO aj PS. Foto: Facebook/OĽANO a priatelia, TASR/Jaroslav Novák, koláž RTVS

Novozvolený poslanec za hnutie OĽANO a priatelia Michal Šipoš vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zastavila ministerské nominácie Hlasu-SD a SNS. Uviedol to na utorkovej (17. 10.) tlačovej konferencii. Požiadal ju, aby na to využila „všetky svoje kompetencie“.

„Toto Slovensko posúva nie o päť alebo o desať, ale o viac ako 15 rokov rokov späť, aby takíto ľudia viedli rezorty, ktorí nás majú reprezentovať v zahraničí, ktorí majú priniesť niečo nové, pozitívne. Myslíme si, že toto je absolútny krok späť a krok vedľa,“ skonštatoval. V prípade nominácií za SNS na ministerstvá kultúry a životného prostredia podľa neho ide o najhoršie scenáre pre dané rezorty

Za hanbu a výsmech hnutie považuje aj niektorých nominantov Hlasu-SD. Novozvolený poslanec Roman Mikulec poukázal napríklad na Denisu Sakovú, ktorá má viesť rezort hospodárstva, Tomáša Druckera, ktorý má viesť rezort školstva, či Matúša Šutaja Eštoka, ktorý má viesť ministerstvo vnútra.

Na svoju budúcu funkciu podľa Mikulca nemajú kompetencie ani predpoklady. Poslankyňa Veronika Remišová skritizovala aj nomináciu Richarda Rašiho na ministra investícií. Jediný, kto podľa nej nie je hanbou, je kandidát na vicepremiéra pre plán obnovy Peter Kmec.

Kritika zo strany PS

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje nomináciu Rudolfa Huliaka na šéfa envirorezortu a Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry. Predseda hnutia Michal Šimečka vyzval lídra Smeru-SD Roberta Fica a predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby týmto nomináciám SNS zamedzili. Informovalo o tom komunikačné oddelenie hnutia.

Šimečka vyhlásil, že vládne rezorty majú viesť odborníci, nie ľudia, ktorí svoje minimálne skúsenosti kompenzujú osobnými útokmi a šírením konšpirácií či nenávisti.

„Vyzývam Roberta Fica a Petra Pellegriniho, aby zamedzili týmto nomináciám,“ uviedol. S Huliakom a Šimkovičovou na daných postoch podľa neho nedosiahnu, aby vláda pôsobila navonok aspoň trochu kompetentne a Slovensko malo aspoň základný rešpekt na medzinárodnej scéne.

Pellegrini v utorok uviedol, že rešpektuje nominácie jednotlivých politických strán. Ako skonštatoval, zodpovedať za ne musí vedenie a predseda príslušnej strany. Ako dodal, Hlas nie je vedúcou stranou v koalícii ani on nie je premiérom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko