Na hlavný obsah

Reformu nemocníc možno odložia. Budúcej ministerke zdravotníctva sa nepozdáva jej nastavenie

Na optimalizáciu siete nemocníc sú naviazané aj peniaze z plánu obnovy.

Reformu nemocníc možno odložia. Budúcej ministerke zdravotníctva sa nepozdáva jej nastavenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Reforma nemocníc sa v januári spustiť nemusí. Potrebu zmien v optimalizácii siete nemocníc naznačila nádejná budúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková z Hlasu-SD. Končiaci šéf rezortu projekt nachystal tak, aby sa dal spustiť. Zároveň aj bez sankcií posunúť.

Reforma má zabezpečiť dostupnejšiu a bezpečnejšiu zdravotnú starostlivosť. Nesúhlasí s ňou Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje vyše 70 menších regionálnych nemocníc.

„Keď si namodelujeme napríklad, že päť pôrodníc by nemalo existovať od 1. januára 2024, tak stále nemáme prezentované, ako sa zabezpečí prívoz pre rodičky do nemocníc, kde rodiť majú. To sa stále nedoriešilo,“ konštatoval prezident ANS Marián Petko.

Na ministerstvo zdravotníctva mieri odborníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková. Ani tej sa nepozdáva nastavenie reformy.

Reforme nemocníc sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

„S optimalizáciou siete nemocníc budeme musieť urobiť také poriadky, respektíve nastaviť pokračovanie tak, aby sa neohrozila bezpečnosť cesty pacienta do zdravotníckeho zariadenia naprieč celým Slovenskom,“ vyhlásila Dolinková.

Míľniky treba dodržiavať kvôli peniazom z Plánu obnovy

Na optimalizáciu siete nemocníc sa viažu aj peniaze z plánu obnovy. Míľniky preto treba dodržať.

„Reforma má základné piliere, tie by nebolo dobré meniť, ale čo sa týka súzvuku, lebo tam je prepojenie medzi DRG systémom a súčasne kategóriou nemocníc, existujú nástroje, ako sa dá účinnosť posunúť,“ povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Keď sa reformu siete nemocníc pokúšala presadiť ministerka Andrea Kalavská, narazila na odpor straníckeho šéfa Roberta Fica.

Až ďalšia vláda Igora Matoviča bola v reforme úspešná a schválila zákon o kategorizácii nemocníc. Bolo to ešte v roku 2021 s tým, že nemocnice do novej siete zaradia od januára 2024. Ani tento termín sa však zrejme nesplní.

„Akonáhle sú vážne pochybnosti zo strany aktérov, že technicky nie sú niektoré veci dotiahnuté do konca, nie je definovaná cesta pacienta, vieme že mešká definovanie siete rýchlej zdravotnej pomoci, že ambulantní poskytovatelia čakajú na realizáciu svojej reformy, tak si myslím, že nám pol rok neuškodí,“ uzavrel riaditeľ INEKO Dušan Zachar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko