Na hlavný obsah

Zdravotným poisťovniam štát pošle stovky miliónov eur, majú tak dofinancovať svoje straty

Najviac dostane Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Zdravotným poisťovniam štát pošle stovky miliónov eur, majú tak dofinancovať svoje straty
Na snímke poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič. Foto: TASR/Pavol Zachar

Štát pošle zdravotným poisťovniam stovky miliónov eur. Rezorty zdravotníctva a financií o tom rozhodli tesne pred parlamentnými voľbami. Peniaze im majú pomôcť vykryť straty. Koncom júna boli celkovo všetky tri v mínuse takmer 150 miliónov.

Štát dofinancuje zdravotné poisťovne sumou 316 miliónov eur. Peniaze dostanú cez vyššie platby za poistencov štátu. Za nezamestnaných, dôchodcov či deti doteraz platil mesačne 32 eur. Do konca roka bude odvádzať viac. O koľko, minister nepovedal.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„My sme sa dostali do situácie, že za september nám vznikol nejaký deficit, ktorý sme museli veľmi rýchlo dofinancovať, aby sa nestalo, že Všeobecná zdravotná poisťovňa alebo aj iná súkromná poisťovňa by sa dostala do nútenej správy,“ uviedol poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič.

O tom, že poisťovne dostanú peniaze, rozhodli poverení ministri zdravotníctva a financií dva dni pred predčasnými parlamentnými voľbami. „Boli by sme neradi, aby to bola téma predvolebného boja,“ dodal minister.

Poisťovne si 316 miliónov eur rozdelia podľa toho, koľko majú poistencov. Najviac, vyše 170 miliónov eur, dostane Všeobecná zdravotná poisťovňa. „Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je tak zabezpečená s adekvátnou úrovňou finančných prostriedkov,“ povedala manažérka z VšZP Eva Peterová.

Peniaze získajú aj komerčné poisťovne

Zvyšných zhruba 140 miliónov pôjde pre Union a Dôveru. Poisťovne dostali časť financií už v septembri, ďalšie im vyplatia do konca tohto roka. „Z tých peňazí sa bude hradiť zdravotná starostlivosť pre poistencov, či už je to zdravotná starostlivosť v nemocniciach, ambulanciách, laboratóriách, záchranky,“ priblížil hovorca Dôvery Matej Štepianský.

Odborníci od vlaňajška upozorňovali, že tohtoročný rozpočet pre zdravotníctvo je nedostatočný. Nerátal totiž s vyššími platmi zdravotníkov v nemocniciach, ani s dofinancovaním ambulantného sektora.

„Ak by neboli prostriedky, no tak buď by sa začalo pristupovať k zabezpečeniu len akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti a plánovaná by sa odkladala. Došlo by k ďalšiemu výraznému zadlžovaniu minimálne nemocníc,“ vysvetlil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Zdravotné poisťovne by mali podpísať memorandum, v ktorom sa zaviažu, že peniaze minú len na starostlivosť pre pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko