Na hlavný obsah

Rokovania o novej vládnej koalícii: RTVS sa pýtala expolitikov, čo sa môže odohrávať za zatvorenými dverami

Do jednaní vstupuje viacero faktorov.

Rokovania o novej vládnej koalícii: RTVS sa pýtala expolitikov, čo sa môže odohrávať za zatvorenými dverami
RTVS sa pýtala bývalých politikov, čo prebieha za zatvorenými dverami rokovaní o novej vládnej koalícii. Foto: RTVS

Vznik novej vládnej koalície záleží na umení dohodnúť sa, schopnosti ustúpiť, ale aj vybojovať si čo najviac. Do povolebných pytačiek vstupuje viacero faktorov. Čo sa môže odohrávať za zatvorenými dverami sme sa opýtali bývalých politikov.

Po voľbách prvou a kľúčovou úlohou strán pri tvorbe koalície je nájsť prienik v politických programoch. Takéto rokovania trvajú až do vytvorenia spoločného vládneho programu.

„Také neformálne rokovania niekedy diskrétne medzi štyrmi očami prebiehali bezprostredne po parlamentných voľbách. Najskôr vo vnútri politických strán potom so stranami, ktoré prejavili záujem o spoluprácu,“ uviedol bývalý predseda parlamentu a hnutia KDH Pavol Hrušovský.

Pohľadu bývalých politikov na vznikanie novej vládnej koalície sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Pri hľadaní programových prienikov musia politici myslieť najmä na financie. „To, čo po tých ťažkých rokovaniach máte spoločné, dáte do programového vyhlásenia vlády, zvyčajne aj do koaličnej zmluvy a už viete, že na to máte peniaze,“ povedal exminister financií a bývalý podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Koaličné strany neskôr rokujú o tom, ako si rozdelia ministerstvá a kto bude zastávať ktorý post vo vláde, v parlamente a štátnych úradoch a inštitúciách.

„Trošku to vidieť aj z toho programového prieniku. Lebo niekto bude pretláčať niečo ohľadne zdravotníctva, tak asi bude chcieť tento rezort,“ skonštatoval bývalý podpredseda parlamentu a expredseda strany Most-Híd Béla Bugár.

„Najsilnejšia strana obvykle chce mať čo najviac tých najdôležitejších ministerstiev a najdôležitejšie ministerstvá sú obvykle ministerstvo financií, ministerstvo vnútra, ministerstvo zahraničných vecí,“ priblížil Mikloš.

Rokovania môžu byť zdĺhavé

To, že po voľbách poverenie na zostavenie vládnej koalície dostane víťazná strana, je ústavná zvyklosť. Nie vždy to tak bolo. „V roku 2002, keď voľby vyhralo Mečiarove HZDS, sme jasne povedali všetci, že my ani s Mečiarom rokovať nebudeme. Čiže ani Mečiar poverený nebol a rovno bola poverená druhá strana, a to bolo práve SDKÚ-DS,“ spomenul Mikloš.

Niekedy sú po voľbách kľúčové malé strany, bez ktorých by víťazná strana nezostavila koalíciu. Menšie strany si tak môžu klásť podmienky. Ak je v hre viac možností na vytvorenie koalície, zavážia najmä ich požiadavky.

Určite sú to aj nejaké funkcie, ale môže to byť rozmýšľanie aj o tom, ktorá z týchto zostáv je stabilnejšia,“ dodal bývalý minister kultúry SR a bývalý podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Podľa bývalého predsedu parlamentu Pavla Hrušovského rokovania o vzniku koalície bývajú zdĺhavé, no ide o veľkú zodpovednosť. Dodal, že ľudia musia byť trpezliví, aby mohli politici prijať správne rozhodnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko