Na hlavný obsah

Riziko rozšírenia izraelsko-palestínskeho konfliktu je väčšie, než pri vojne na Ukrajine, píše El País

Začiatok vojny na Ukrajine s konfliktom na Blízkom východe delí 20 mesiacov.

Riziko rozšírenia izraelsko-palestínskeho konfliktu je väčšie, než pri vojne na Ukrajine, píše El País
Palestínčania po izraelskom zásahu mesta Khan Younis v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Len 20 mesiacov delí začiatok konfliktu na Ukrajine s konfliktom, ktorý sa opäť začína na Blízkom východe. Hispánsky denník El País k tomu prináša niekoľko hlbokých analýz, z ktorých vyplýva, že riziko rozšírenia konfliktu na Blízkom východe je enormné.

Píše doslova, že riziko je oveľa väčšie ako v prípade ruskej invázie na Ukrajinu. Zhodli sa na tom traja bývalí šéfovia diplomacií, ktorých oslovil s anketou.

Násilné povstanie na Západnom brehu, vstup Hizballáhu do konfliktu z Libanonu a odtiaľ výbušná cesta cez Sýriu, Irak a ďalej do Iránu. Izrael má právo sa brániť, ale nemôže za útok Hamasu kolektívne trestať všetkých Palestínčanov, píše.

Jeho mohutná odveta by totiž mohla vyvolať ešte väčší nekontrolovaný hnev moslimského sveta a na neurčito by zmrazila predbežnú normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a niektorými arabskými krajinami.

Podpora je pre Izrael dôležitá

Izrael sa tiež musí pokúsiť zachovať geopolitickú podporu vyspelých demokracií. Takú dôležitú v kríze, ktorá nie je len lokálna, ktorá by v prípade rozpútania ešte neprimeranejšej reakcie spľasla. Zatiaľ však podľa denníka ide Izrael smerom prekračovania červených línií a odrezáva civilistov v Gaze od elektriny, vody, či potravín a liekov. Skonštatoval denník.

Kľúčovým prvkom je teda aj Irán. Dodáva zbrane Moskve na boj na Ukrajine, pripomína hispánsky denník v redakčnom komentár. Páve toto spojenie ukazuje, že Putinove útoky aj útoky Hamasu prehlbujú zlom v čoraz viac polarizovanom svete.

El País priniesol aj mapu sveta, na ktorej tromi farbami popisuje postoje jednotlivých štátov. Západné a tichomorské demokracie sú jadrom podpory Kyjeva aj Izraela. Nové vyhrocovanie situácie v Izraeli a Pásme Gazy môže vyústiť do konfrontácie medzi väčšími blokmi a aktérm. Menoval Irán, Rusko, Turecko a Čínu.

India, ktorá sa v súčasnej kríze pridala k západu, predstavuje podľa denníka skôr výnimku. Podľa denníka je teda vojna na Blízkom Východe skúškou demokratických princípov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet