Na hlavný obsah

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udelili Kurdke Mahse Amíníovej

Vybrali ju z troch nominovaných finalistov.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udelili Kurdke Mahse Amíníovej
Portrét Mahse Amíníovej. Foto: TASR/AP

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia získala Jina Mahsa Amíníová a hnutie Žena, život, sloboda. Vybrali ich spomedzi troch finalistov, ktorých Európska únia vymenovala 11. októbra. Do užšieho výberu sa dostali aj Vilma Núñez de Escorcia a ženy bojujúce za bezplatné a bezpečné potraty.

„S hrdosťou oznamujeme, že víťazmi Sacharovovej ceny za rok 2023 sú Mahsa Amíniová a hnutie Ženy, život, sloboda z Iránu,“ uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Zdôraznila, že Európsky parlament „hrdo stojí na strane statočných a vzdorujúcich, ktorí pokračujú v boji za rovnosť, dôstojnosť a slobodu v Iráne“ a pri tých, ktorí aj z väzenia naďalej udržujú hnutie Žena, život, sloboda.

Mahsu Amíníovú, 22-ročnú iránsku Kurdku, zatkla pred rokom polícia za nenosenie hidžábu. Vo väzbe ju fyzicky napadli, po čom následne zomrela v nemocnici. Od tohto momentu sa v Iráne dvihla vlna protestov, ktoré organizovali ženy pod heslom Žena, život, sloboda.

Iránska polícia protesty násilne potlačila, čo Európsky parlament odsúdil a situáciu v oblasti ľudských práv v krajine označil za zúfalú, informoval spravodajský portál Európskeho parlamentu.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každoročne Európska únia. Ide o ocenenie v oblasti boja za ľudské práva, ktoré propaguje slobodu prejavu, práva menšín či rozvoj demokracie. Medzi ocenenými už boli v minulosti mnohí aktivisti, disidenti, novinári, umelci, ale aj dieťa bojujúce za právo na vzdelanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet