Na hlavný obsah

Slovensko eviduje zvýšený dopyt po vakcínach proti kiahňam a žltačke. V lekárňach však chýbajú

Najbližšia dodávka vakcín sa očakáva v druhej polovici októbra.

Slovensko eviduje zvýšený dopyt po vakcínach proti kiahňam a žltačke. V lekárňach však chýbajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V slovenských lekárňach chýbajú vakcíny proti ovčím kiahňam a hepatitíde typu A. Ide o dobrovoľné očkovania. Aj keď očkovacie látky ešte niekde majú, sú už rezervované. RTVS zisťovala, kedy budú vakcíny opäť k dispozícii.

Ľubica je matka dvoch synov. V máji ich dala zaočkovať proti ovčím kiahňam. Teraz by po pol roku mali dostať druhú – posilňovaciu dávku. Vakcínu však nezohnala.

Na dostupnosť vakcín sa pozrela redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Informovala som sa aj vo viacerých lekárňach, kde ešte mali podľa internetu vakcínu skladom. Oznámili mi, že ju už rezervovali,“ uviedla Ľubica.

„Máme záujem od našich pacientov o tieto vakcíny. Bohužiaľ, nie je v našich schopnostiach ich zabezpečiť.,“ povedala farmaceutka Jarmila Gatialová.

Podobný výpadok mala vakcína aj v roku 2017. Niektorí pediatri a lekárnici sa preto poistili. Hneď naraz objednali pre svojich pacientov dvojitú dávku. Rodičia, ktorí nemajú pre dieťa posilňovaciu vakcínu, však nemusia zúfať.

Najbližšia dodávka vakcín sa podľa rezortu zdravotníctva očakáva v druhej polovici októbra. Epidémia hepatitídy typu A na východe Slovenska vyvolala zvýšený záujem o očkovanie na celom Slovensku. Vakcíny však chýbajú.

„Hromadia sa nám recepty od našich pacientov. Majú záujem o očkovacie látky na hepatitídu aj pre deti, aj pre dospelých. Najskôr, čo vieme, sú dostupné až v januári 2024,“ povedala Gatialová.

Podľa ministerstva zdravotníctva sú v súčasnosti dodávané vakcíny určené pre očkovací tím v ohnisku epidémie. To, či pre širokú verejnosť budú dostupné začiatkom roka, rezort nepotvrdil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko