Na hlavný obsah

Teroristický útok v centre Bruselu si vyžiadal dva životy. Útočník mohol byť členom Islamského štátu

Útok sa odohral pred futbalovým zápasom Belgicka so Švédskom.

Teroristický útok v centre Bruselu si vyžiadal dva životy. Útočník mohol byť členom Islamského štátu
Polícia uzavrela oblasť, kde sa v centre Bruselu strieľalo. Foto: SITA/AP Photo/Sylvain Plazy

Primátor Bruselu Philippe Close v pondelok (16. 10.) večer vyhlásil, že po streľbe, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch a nespresnený počet zranených, boli zmobilizované policajné zložky na zaistenie bezpečnosti v hlavnom meste Belgicka a jeho okolí. Útok sa vyšetruje ako teroristický čin.

Primátor na sociálnej sieti X pripomenul, že mobilizácia poriadkových síl prebieha v súčinnosti s federálnym ministerstvom vnútra. „Som prítomný v krízovom centre so šéfom bruselskej polície Michelom Goovaertsom, aby sme zabezpečili potrebnú koordináciu,“ uviedol Close.

Tlačová agentúra Belga spresnila, že situáciu do krízového centra okrem ministerky vnútra prišiel monitorovať aj predseda vlády Alexander de Croo a tiež minister spravodlivosti Vincent van Quickenborne.

K mobilizácii policajných síl došlo krátko potom, čo dvaja ľudia prišli o život pri streľbe, ku ktorej došlo v pondelok okolo 19.15 h miestneho času v širšom centre Bruselu. Belgické médiá potvrdili, že sa strieľalo na Námestí Sainctelette, kde sa nachádza stanica metra, ktoré prevádzkuje aj prepravu smerom na štadión Heysel. Na uvedenom štadióne v pondelok večer prebiehal kvalifikačný futbalový zápas medzi domácim Belgickom a Švédskom.

Páchateľ tvrdil, že sa pomstil v mene islamu

Podľa viacerých belgických médií, ktoré sa odvolávajú na policajné zdroje a amatérske videozáznamy, páchateľ strieľal zo skútra zbraňou typu Kalašnikov, mal bielu prilbu a fluorescenčnú vestu a údajne kričal „Alláhu akbar“. Obe obete streľby mali na sebe dres Švédska. Polícia posilnila bezpečnosť okolo futbalového štadióna a hliadky postupne pribúdajú aj v ostatných častiach mesta.

Podľa agentúry Belga majú bezpečnostné služby k dispozícii video, na ktorom sa neznámy útočník natáča a tvrdí, že je členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Atentátnik na uvedenom videu má tvrdiť, že sa pomstil v mene islamu tým, že zabil troch Švédov. Belga však upozornila, že pravosť tohto videa je ešte potrebné overiť.

Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa rozhodol po streľbe zvýšiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi na číslo štyri, čo je maximum a zároveň synonymum vážnej a bezprostrednej hrozby.

Vyšetrovaním prípadu bola poverená federálna prokuratúra, ktorá má kompetencie konať v prípade teroristických útokov

Útok odsúdil francúzsky prezident aj predsedníčka Európskej komisie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok za čin islamského terorizmu a podľa AFP hovoril o Európe čeliacej „otrasom“. Švédsky minister spravodlivosti Gunnar Stromer hovoril podľa agentúry Reuters o hroznej správe a dodal, že Štokholm intenzívne zisťuje podrobnosti. Útok odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Zamestnanci Európskej komisie, ktorá sídli v Bruseli, boli dnes večer cez SMS správu vyzvaní, aby sa zdržiavali vo vnútri. Podobnú výzvu neskôr adresoval aj ďalším ľuďom hovorca belgickej prokuratúry. „Choďte domov a zostaňte tam dovtedy, kým nebezpečenstvo nepominie“. Z jeho výroku nebolo jasné, či sa vzťahuje na obyvateľov Bruselu, alebo aj ďalších obyvateľov Belgicka.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin nariadil posilnenie kontrol na francúzsko-belgickej hranici vzhľadom na to, že útočník je stále na úteku. Francúzska vláda tiež aktivovala najvyšší stupeň plánu ochrany pred terorizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet