Na hlavný obsah

Mrazivé momenty zachytili na video: Útočník vo Francúzsku zabil nožom učiteľa, ďalších dvoch ľudí vážne zranil

Medzi zranenými je aj maloletý žiak.

Útočník na strednej škole v Arrase na severe Francúzska v piatok (13. 10.) nožom zabil učiteľa a ďalších dvoch ľudí vrátane maloletého žiaka vážne zranil, informujú francúzske médiá. Minister vnútra Gérald Darmanin na sieti X oznámil, že „páchateľa polícia zadržala“.

Motív útoku je zatiaľ neznámy, stanica BFM TV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že útočník kričal „Alláhu akbar“ (arabsky Boh je veľký). Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili. Arras leží v severofracúzskom departemente Pas-de-Calais neďaleko hraníc s Belgickom.

S odvolaním sa na policajný zdroj BFM TV uvádza, že podozrivému je okolo 20 rokov a ide o bývalého študenta školy. Miestna polícia informuje, že útočník je čečenského pôvodu a v štátnom bezpečnostnom registri už bol vedený ako potenciálna bezpečnostná hrozba.

V súvislosti s útokom zadržali aj páchateľovho brata. Francúzska protiteroristická prokuratúra oznámila, že útok začala vyšetrovať ako teroristický čin. Podľa AFP sa obeťou útoku stal učiteľ francúzskeho jazyka. Medzi zranenými je učiteľ telesnej výchovy, ako aj maloletý žiak.

Útočníka podľa denníka Libération zachytáva video na školskom dvore, očividne pri vyostrenom rozhovore. Iné video ukazuje, ako sa útočníka snaží dostať pod kontrolu niekoľko osôb. Jeden z mužov zviera stoličku, pomocou ktorej si od agresora snaží udržať odstup, muž ho však zvalí na zem a napáda ho.

Učitelia chránili žiakov

Na miesto okolo pol jednej podľa agentúry Reuters vyrazil francúzsky prezident Emmanuel Macron. V parlamente medzitým sústrasť „rodinám, školskej obci i národu“ vyjadril Jean-Noël Barrot, vládny námestník pre telekomunikácie a prechod na digitálne technológie. Barrot tiež vzdal „hold hrdinstvu tých, ktorí podľa všetkého chceli sami zasiahnuť, aby zabránili tragédii“.

Devätnásťročný študent Samuel, ktorý sa v čase útoku nachádzal v inej budove školského komplexu, krátko pred 13.00 h novinárom opísal, že varovný poplach sa na škole rozoznel okolo 11.10 h. Študenti sa v súlade s inštrukciami s učiteľmi zavreli v triedach a v telocvični.

S Libération hovorili tiež žiaci, ktorí boli priamymi svedkami útoku. „Odchádzali sme z triedy do jedálne, keď sme videli, ako chlap s dvoma nožmi napáda učiteľa, ten mal na sebe krv. Snažil sa ho upokojiť a chrániť nás. Povedal nám, nech odídeme, veľmi sme tomu nerozumeli, ale bežali sme preč,“ uviedol jeden z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet