Na hlavný obsah

Trnavčania dopredu neskladajú zbrane. Gašparík verí, že jeho zverenci podajú proti Fenerbahce oduševnený výkon

Fenerbahce aktuálne ťahá štrnásťzápasovú víťaznú sériu.

Trnavčania dopredu neskladajú zbrane. Gašparík verí, že jeho zverenci podajú proti Fenerbahce oduševnený výkon
Na snímke tréner Spartaka Michal Gašparík v zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy. Foto: TASR

Futbalistov Spartaka Trnava poženie v zápase druhého kola skupinovej fázy EKL proti Fenerbahce Istanbul dopredu vypredaný štadión. V hľadisku bude približne 17 500 divákov, zaplnený do posledného miesta má byť tiež sektor hostí. Domácim s najväčšou pravdepodobnosťou bude chýbať stopér Lukáš Štetina, ktorého trápi viróza.

Na „andelov“ čaká vo štvrtok (5. 10.) od 21.00 h zatiaľ papierovo najkvalitnejší protivník tejto sezóny. Trhová hodnota hráčskeho kádra, v ktorom figurujú futbalové esá ako Džeko, Tadič, Batshuai, Fred, presahuje úroveň 200 miliónov eur. Fenerbahce navyše ťahá štrnásťzápasovú víťaznú sériu, v domácej súťaži má dokonca zo siedmich zápasov skóre 18:3.

Slabiny súpera sa hľadajú ťažko

Favorit je jasný, tréner Spartaka Michal Gašparík vidí drobnú výhodu pre svoj tím aspoň v tom, že nie je pod výsledkovým tlakom a hrá doma pred zaplnenými tribúnami. V kľúčových štatistikách však má navrch súper.

„Slabiny sa tam hľadajú veľmi ťažko, v lige dostali len tri góly za siedmich zápasov. Niečo sme pri analýze protivníka videli, ale zase naša kvalita nedosahuje ich úroveň, takže ťažko povedať, či ich budeme schopní v týchto veciach preveriť. U mužstva, ktoré útočí, sa otvárajú okienka vzadu a aj štandardné situácie dokážu rozhodnúť takéto zápasy. To budú veci, na ktoré sa sústredíme a budeme spoliehať,“ povedal na predzápasovej tlačovke Michal Gašparík.

Zbrane dopredu neskladajú


Netají sa tým, že na zápas zvolí podobnú zostavu, aká hrala v Dunajskej Strede, kde hostia vychádzali z hernej schémy, ktorú možno charakterizovať ako 5-1-3-1 s ofenzívne ladenými krajnými obrancami.

„Po zápase v Dunajskej Strede sme sa sústredili hlavne na zregenerovanie. Mali sme štyri dni na oddych, potom už nemáme. Nebolo to veľmi ani o taktickej príprave, pretože zostava bude podobná tej, ktorá hrala v Dunajskej Strede. Aj systémovo to bude podobné, preto sme sa viac zamerali na to, aby chalani boli odpočinutí a mali energiu na zápas, ktorú budeme potrebovať. Dôležitejšie je zamerať sa na individuality v tíme súpera ako na systémovosť,“ začal Gašparík.

Kvalita je tam vysoká, uvidíme, v akej zostave prídu, s ktorými hráčmi nastúpia. Nejaký zámer určite máme, zbrane neskladáme, vieme, že kde je naša pozícia oproti Fenerbahce, ale hráme doma a tu sa stalo už hocičo, boli tu všelijaké výsledky aj so silnými súpermi. Chcel by som, aby ľudia cítili, že hráči dali do toho všetko. Verím, že to bude z našej strany oduševnené, bojovné, organizované a možno sa nám podarí spraviť dobrý výsledok, nejaký bodík, pretože sériu majú fantastickú. Naposledy prehrali v príprave, štrnásť zápasov vyhrať, to nemá asi nikto v Európe. Vieme, že nás čaká ťažký súper, ale budeme makať,“ tvrdí trnavský kouč.

Štetinu trápi viróza

Škrt cez rozpočet mu spravila viróza u Lukáša Štetinu, ktorý zrejme nebude k dispozícii. Ľahšie problémy podobného rázu mal aj Sebastián Kóša. Ďalší stopér Andrej Djurič začal po problémoch s členkom trénovať len tento týždeň.

„Môže naskočiť do zápasu. Uvidíme, ako bude v jeho priebehu potom so silami, ale až taký problém by to nemal byť. Mal ľahší výron, myslel som si, že už bude fit na Dunajskú Stredu, čo sa nepodarilo. Ubehli však ďalšie dni, dnes už trénoval. Mohol by to byť on, kto nastúpi do zápasu.“

Mimo hry zostávajú pre zdravotné problémy aj brankári Dobrivoj Rusov, Ľuboš Kamenár, na súpiske pre pohárové duely nie je ani Michal Šulla. Nedoliečení sú stredopoliar Martin Bukata a útočník Marco Djuričin.

„Nejako to určite vyskladáme, ešte je tam mladý Ujlaky, ak by bol problém s ostatnými. Verím, že budeme v silnej zostave. Rozmýšľali sme nad systémom, ale myslím si, že ten nebude až tak rozhodujúci. Musíme sa vyburcovať a trochu im aj otráviť futbal našimi zbraňami – hrať agresívne, niekedy aj za cenu faulu. Nemôže to byť len o tom, že sa budeme presúvať a oni fakt budú mať cez 90 percent držanie lopty. Taký futbal by nebol zaujímavý pre hráčov ani pre ľudí na tribúne. Chceme do toho dať energiu, bojovnosť a niečo trnavské, na základe toho sa dostať do zápasu. Keby to tak bolo a fungovalo by to, vypláva z toho aj futbalovosť.“

Podľa Ďuriša nemajú čo stratiť

Prakticky isté v trnavskej zostave je, že na hrote útoku nastúpi Michal Ďuriš, ktorý má výbornú streleckú fazónu a v štyroch ligových zápasoch strelil za „andelov“ štyri góly. Nepresadil sa iba v predošlom pohárovom stretnutí v Razgrade.

„S Fenerbahce mám skúsenosti z pôsobenia v Plzni. To už je však desať rokov, čas letí a mužstvo sa u súpera vymenilo. Hrať sa dá s každým, kvalita je na ich strane obrovská. V lete doplnili mužstvo o skúsených hráčov, na druhej strane, nemáme čo stratiť. Bude vypredaný štadión. Zápas musíme nejako zvládnuť, pred domácim publikom sa nám bude hrať lepšie, verím, že nás vyburcujú k dobrému výkonu,“ uviedol Ďuriš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport